Nagyot estek a hozamok! Mi lesz az indexekkel?

2023.12.13. 12:25 • Erste Kommentár

Az elmúlt másfél hónapban nem csak az Egyesült Államokban vagy Németországban estek nagyot a hosszú hozamok, hanem itthon is. Míg az USA-ban vagy az Eurózónában cirka 80 bázispontos csökkenést láthattunk az 5 illetve 3 százalék környéki hozamszintekről, addig Magyarországon a 10 éves hozam ennél is nagyobb mértékben, 7,6 százalék környékéről 6,4 százalékra csökkent, vagyis a változás 120 bázispont környékén áll jelen pillanatban.

Forrás: Bloomberg, Erste

Különben az amerikai hozamban annak ellenére láthatunk további kis csökkenést, hogy a tegnapi inflációs adat nem volt túl fényes. A szolgáltatások inflációja nem csökkent, maradt 3,1 százalék körül, azaz a CPI csökkenése valójában csak az üzemanyagárak csökkenésének volt köszönhető. Így talán nem is meglepő, hogy a piaci szereplők óvatosak. A Fed által várt kamatcsökkentés is inkább átcsúszott márciusról májusra. Ugyanakkor ez még mindig elég messze van a Fed által korábban kommunikált, inkább év végére várt első lépéstől. Pont a tegnapi számok miatt óvatos kommunikációt várunk ma a Fed-től, hiszen az üzemanyagárra vagy az élelmiszerárakra kevésbé hat a Fed monetáris politikája, s pont a szolgáltatások árát kellene fékeznie, ami egyelőre nem látszik. Ennek fényében pedig maradhat az óvatos hangnem. Valószínűleg hangsúlyozni fogják megint, hogy a magas kamatokat hosszabb ideig fenn kell tartani.

Mindettől függetlenül, azért a 10 éves hozamokat valószínűleg nem fogja megrázni a kommunikáció. A 10 éves hozam az október 19-i 4,99 százalékról mostanra 4,2 százalékra csökkent. Ez pedig – ha mindent változatlannak tekintünk, akkor – az egyszerű közelítés szerint (5,2+4,99)/(5,2+4,2)-1, azaz 8,4 százalékkal értékelte fel a részvényeket, ahol az 5,2 százalék a részvénykockázati prémium, amelyhez hozzáadtuk a 10 éves kockázatmentes hozamot, s képeztük a megfelelő hányadost. Ez idő alatt, a tegnapi nappal bezárólag 8,55 százalékot emelkedett az S&P500 index. Vagyis hozta a kötelezőt.

Na de, mi a helyzet a BUX indexszel? Hasonlóan járva el, mint az S&P500 esetében csak a magyar környezetre vonatkoztatva, ahol az Erste módszertan szerint a rövidtávú kockázati prémium 7,45 százalék, s 8,7 százalékot kapunk ( (7,45+7,6)/(7,45+6,4)-1 ), miközben ezen idő alatt a BUX index csak 4,5 százalékot emelkedett. Vagyis a BUX index nem hozta a „kötelezőt”. Ha megtette volna, akkor most 61.400 pont környékén járna az index.

Végül nézzük a DAX indexet. Ott is elvégezve a számolást ( (5,2+3)/(5,2+2,2)-1 ) 10,8 százalékot kapunk, miközben ezen idő alatt a DAX 11,7 százalékot emelkedett. Vagyis megtette azt, amit megkövetelt tőle a haza!

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás