Ilyen is rég volt: jövőre szinkronba kerülhet a FED és az EKB

2023.12.14. 09:21 • Podcast

Kezdjük a legfontosabbal: a FED ma este szinte biztosan szinten tartja a kamatokat, az 5,25-5,5 százalék közötti sávban – mondta az Erste részvényelemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. Azért néhány érdekességre így is érdemes lesz odafigyelni. „Az amerikai jegybank közzéteszi frissített gazdasági előrejelzését, vélhetően a jövő évi GDP-bővülési ütemet rontani fogják” – emelt ki a várható izgalmak közül egyet Nagy András.

Emellett az is megjósolhatatlan, hogy kommentálja-e Jerome Powell jegybankelnök a piaci szereplők körében terjedő pletykákat a várható kamatcsökkentésekkel kapcsolatban. Az utóbbi időben olyan vad számítások is előtérbe kerültek, miszerint már a jövő év márciusában elkezdheti az irányadó kamatok csökkentését az amerikai jegybank.

A tegnap közölt tengerentúli inflációs adat ugyan kicsit lehűtötte az ezzel kapcsolatos várakozásokat, de még így is talán túlzottan optimistának tűnhet a májusra prognosztizált FED kamatcsökkentés. Ezzel szemben volt olyan jegybankár, aki azt mondta, hogy a jövő év egészében szinten maradnak a mostani kamatok, ami a másik végletet jelenti a várakozásokban – tette hozzá Nagy András.

Az Erste részvényelemzője szerint a legfrissebb, novemberi amerikai inflációs adat vegyes képet mutat. Ugyan a headline árindex tovább csökkent, éves alapon 3,1 százalékra, de a maginfláció 4 százalékon ragadt. „Sőt, az amerikai fogyasztói kosárban nagyon erős súlyt jelentő magszolgáltatói komponenseknél még hajszállal emelkedtek is az árak” – magyarázta Nagy András. Aki szerint az inflációs pályán még nagyobb kockázatot jelenthet a jövő év eleje. Ekkor lépnek ugyanis életbe az új adózási szabályok, a nagyobb béremelések, és az átárazások is szélesebb körben jellemzőek január-február környékén.

Mindent egybe vetve jövőre az infláció csökkenésében egy lassulást, megtorpanást lehet várni, úgy az Egyesült Államokban, mint az eurózónában. Talán a tengerentúlon még nagyobbak a felfelé mutató kockázatok, ugyanis a gazdaság jobban pörög, a munkaerőpiac pedig talán még feszítettebb helyzetben van, ami akár ár-bér spirált is okozhat.

Az EKB-nak meg kellene válnia a pandémia alatt elkezdett programjától

Normál üzemmód, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján az Európai Központi Bank fél éves csúszással követi az amerikai jegybank döntéseit. Nos, ez a trend jövőre megváltozhat, ugyanis benne van a pakliban, hogy az EKB ugyanakkor (vagy talán még hamarabb) fog kamatot csökkenteni, mint a FED.

Az Európai Központi Banknak azonban a kamatcsökkentés megkezdése előtt még van egy fontos „házi feladata”. Nevezetesen az, hogy végre le kellene állítani a még a koronavírus járvány alatt bevezetett PEPP programját. „Ennek a 95 százalékban állampapírokból álló eszköznek az újrabefektetése még most is zajlik. Azonban, főleg, ha a kamatok elkezdenének csökkenni, akkor egyszerre fejtene ki két ellenkező hatást az EKB. A mérlegfőösszegen keresztül egy mennyiségi szigorítást, míg a kamatok vágásával egy monetáris lazítást hajtana végre, ami összezavarhatná a piaci szereplőket, és nehezen is lehetne kommunikálni” – foglalta össze a kockázatokat Nagy András.

Ugyanakkor nehéz lehet a megválás ettől az eszköztől (amelynek állománya november végén elérte az 1668 milliárd eurót), hiszen a legrugalmasabban használható fegyvere az EKB-nak. Nem egyszer a PEPP-nek köszönhetően tudta az Európai Központi Bank tompítani a fellépő kötvénypiaci turbulenciákat – magyarázta az Erste részvényelemzője.

A beszélgetés második felében Baráth Tibor, az Erste üzletkötője volt a Reggeli Monitor vendége. Vele szóba került az, hogy:

  • milyen hátrányt jelent a hazai befektetők számára, hogy megszűnik jövőre a kettős adóegyezmény Magyarország és az Egyesült Államok között?
  • mely típusú befektetéseket érinti a kettős adóztatás a legérzékenyebben?
  • milyen mozgások várhatók a magyar befektetők amerikai kitettségeiben?

A beszélgetés első felében Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét, a másodikban Baráth Tibort, az Erste üzletkötőjét kérdeztük. A műsorvezető Imre Lőrinc. 

 

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás