Vége lehet a Fed kamatemelési ciklusának

2023.12.14. 09:25 • Erste Reggeli

Sorozatban harmadszor is a tartás mellett döntött a Fed monetáris tanácsa tegnap, és az eddigi legegyértelműbb jelét adták annak, hogy az agresszív kamatemelési ciklus befejeződött, jövőre pedig több kamatvágást is prognosztizáltak. A jegybankárok egyhangúlag döntöttek arról, hogy az irányadó kamatsávot 5,25-5,5 százalékon hagyják, míg előrejelzéseikben 2021 márciusa óta először nem írtak elő további kamatemelést. Jerome Powell jegybankelnök sajtótájékoztatójában ugyan kijelentette, hogy a jegybankárok készek újabb emelésre, ha az árnyomás visszatér, de jelezte, hogy most arra összpontosítanak, hogy mikor kell csökkenteni a kamatokat, mivel az infláció tovább süllyed a 2 százalékos cél felé.

A negyedéves előrejelzések szerint a döntéshozók 75 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak jövőre, ami a szeptemberben jelzettnél nagyobb ütemű csökkentést jelent, és azt eredményezné, hogy 2024 végén 4,5-4,75 százalék lenne az alapkamatsáv. Powell hangsúlyozta, hogy az előrejelzések nem egy előre meghatározott tervet jelentenek, de elismerte, hogy a döntéshozók az e heti ülésen megvitatták, hogy mikor válhat indokolttá a kamatcsökkentés megkezdése.

A bizottság azt is elismerte, hogy az infláció "enyhült az elmúlt évben, de továbbra is magas szinten van". Emellett a tanács többsége úgy látja, hogy az árnövekedés kockázatai nagyjából kiegyensúlyozottak. A frissített, idei és a következő évre vonatkozó inflációs előrejelzések is alacsonyabbak voltak a korábbinál, a maginfláció 2,4 százalékos lehet 2024-ben. A dot-plot szerint az alapkamatsáv 2025 végére további száz bázispontot csökkenhet a 2024 év végére becsült szintről.

A piac nagyon jól fogadta a Fed tegnapi döntését illetve Jerome Powell sajtótájékoztatóját. A 10 éves dollárhozam 18 bázisponttal 4,02 százalékra csökkent, ma reggelre pedig már 4 százalék alá esett. Az euró/dollár 1,09 közelébe emelkedett. A részvénypiac is örült a Fed üzenetének, az S&P 500 1,4 százalékkal, a Nasdaq 100 1,2 százalékkal feljebb fejezte be a tegnapi napot. A piac a Fednél sokkal jelentősebb mértékű, összesen 150 bázispontos kamatvágást áraz 2024-ben a határidős kötvényügyletek alapján, míg márciusra már biztosra veszi a 25 bázispontos kamatvágást.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás