Az érték

2023.12.18. 11:29 • Erste Kommentár

Bár nem írtunk róla, a múlt héten a Dow Jones indexben is megtörtént a kitörés, új csúcson jár az index. Ezzel a két évvel ezelőtti csúcsot sikerült áttörni. (A Dow Jones index egyébként egy olyan portfóliónak tekinthető, ahol a 30 vezető részvény mindegyikéből tartunk egyet a portfólióban.)

Dow Jones index

Forrás: Bloomberg, Erste

Ez az esemény is jól mutatja, hogy az emelkedési hullám a Mag. 7-ről áttevődött a szélesebb piac, azon belül is az érték alapú részvények felé. Hiszen a három nagy indexből (S&P500, Nasdaq és a Dow Jones) a Dow Jones index tekinthető az értékalapú indexnek. Az, hogy itt jött el először a kitörés, azt mutatja, hogy ez a vezető index. Legalábbis a három index közül mindenképpen. Különben a Nasdaq100 is közel áll ehhez, ahogy az S&P500 is.

Ugyanakkor van egy kis gond. Egyrészt a Dow túlvettnek tűnik, másrészt nincs vezető részvény az új csúcson. Illetve lehetnek. A Microsoft, az Apple, a UnitedHealth, a Caterpillar, s még vannak azért más potenciális jelöltek is a kosárban.

A legvalószínűbb mozgásnak most az tűnik, hogy a Dow picit még emelkedik, aztán korrekcióba kezd, amit valószínűleg relatíve sekély lefelé mozgás kísér. Aztán pedig a kétéves formációból adódóan az elkövetkező egy-két évben mintegy 25 százalékot emelkedik. Ez különben abszolút nem lenne kirívó, hiszen a hosszú távú részvénypiaci emelkedés elvárt és várható értéke évi 9 százalék jelenleg. Azaz a 2022 év eleji csúcshoz képest is még csak 25 százalékkal lenne magasabb az index, miközben négy év alatt 40 százalék körül van az elvárt hozam. (A látszólagos ellentmondás feloldása az, hogy már a 2022-es csúcsig is nagy volt az emelkedés.)

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás