Érdekes cserével csökkentheti orosz kitettségét a Raiffeisen

2023.12.20. 09:37 • Erste Tízórai

Leleményes megoldást talált ki a Raiffeisen az orosz kitettségeinek csökkentésére. A komplex üzleti megállapodás a következőképen nézne ki. A Raiffeisen orosz leánybankja 1,5 milliárd euróért megvásárolná a szankcionált orosz oligarcha, Oleg Deripaska 28,5 millió darab Strabag részvényét. Ezt követően az üzletrészt osztalékként fizetné ki a Raiffeisen anyavállalat számára. A Strabag tegnapi záróára alapján a részesedés piaci értéke 1,1 milliárd euró, vagyis a Raiffeisen jelentős felárat fizetne, de így is egyértelműen pozitív lenne, ha sikerülne Oroszországból pénzt, vagy jelen esetben értékes eszközt hazavinnie.

A tranzakció nem ütközik szankciókba a Raiffeisen közleménye alapján, azonban ahhoz még szükségesek a felügyeleti jóváhagyások, elsősorban az, hogy Oroszország jóváhagyja a speciális osztalékfizetést. Jóváhagyás esetén a tranzakció 2024 első negyedévében zárulhat.

Bár jelentős a bizonytalanság a tranzakciók végrehajtása illetve engedélyeztetése kapcsán, de a hír így is pozitív az árfolyamra nézve.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás