A régió éve volt

2023.12.22. 10:01 • Erste Kommentár

Év végéhez közeledve hajlamos az ember évértékelést tartani. Nincs ez másként a részvénypiacok esetében sem. Szóval nézzük is, miről szólt 2023 a részvénypiacokon.

A dollárban számított teljes hozam (osztalékot is figyelembe vevő) indexek esetében egyből szemet szúr a KKE régió felülteljesítése. Hiszen a bukaresti tőzsde közel 60%-ot, a lengyel börze 50%-ot emelkedett, de a BUX index is ott van az élmezőnyben a maga 48%-val. A régiót csak Ciprus előzi meg, mely még szoros versenyben van az elsőbbségért a román BET indexszel.

Forrás: Bloomberg

A nyilvánvaló földrajzi közelségen túl más közös is van a kiemelkedően teljesítő magyar, lengyel és román tőzsde között. Egyrészt rendkívül alacsony értékeltséggel kezdték az évet. Ráadásul szerintünk még mindig olcsók ezek a piacok, úgyhogy jövőre is lehet még bennük fantázia.

A másik közös vonásuk pedig, hogy év eleje óta drasztikusan estek a 10 éves állampapírpiaci hozamok, különösen Magyarországon, ami kedvező a részvények értékeltségére nézve.

Forrás: Bloomberg, Erste

Még egy pillanatra visszatérve az első ábrára, az alulteljesítő részvények esetében is szemet szúr az erős földrajzi koncentráció. Több török és kínai részvényindex is szerepel a 10 leggyengébb részvényindex között. Törökországban változatlanul a magas inflációra vezethetőek vissza a problémák. Kínában pedig az ingatlanpiaci nehézségek és a nyugattól való elszakadás is egyszerre jelent nehézséget.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás