Duplázás alatt a dobogóra sem

2023.12.29. 09:02 • Erste Kommentár

A Közép-Kelet Európai régió fellülteljesítéről már írunk egy héttel ezelőtt. Most jöjjünk picit közelebb, és foglalkozzunk csak a magyar eszközökkel, azon belül is főleg a nagy részvényekkel.

Jó ötlet volt év elején hosszú magyar állampapírt vásárolni. A 10 éves kötvényekkel a hozamcsökkenésnek köszönhetően csaknem 30%-os árfolyam nyereséget lehetett elérni, de még ennél is jobb ötlet volt részvényt venni, hiszen a BUX index mintegy 40%-ot emelkedett.

A két instrumentum között szoros volt az együttmozgás, ahogy a lenti ábrán is látható. A hozameséssel összhangban enyhült a BUX szélsőséges alulértékeltsége. A 2023-as eredményvárakozásokkal számolva az év eleji 4,5-ös P/E értékeltség év végére 5,5-re emelkedett. Ez egyébként még mindig bőven átlag alatti értékeltségnek számít, így az idei erős év után jövőre sem szabad leírni a magyar részvénypiacot.

Forrás: Bloomberg, Erste

Most pedig nézzük, milyen egyedi hatások érték a négy blue-chip papírt.

A MagyarTelekommal az osztalékot is figyelembe véve 110%-ot lehetett keresni. A BUX komponensek közül ezzel is csak harmadik lett, hiszen az Opus és a BIF is megelőzte. Az MTEL-nél több pozitív fejlemény is volt 2023-ban. Jelentős, 14,5%-os inflációs díjkorrekciót tudott érvényesíteni a társaság tavasztól kezdve az árazásában. Új részvényesi javadalmazási stratégiáról döntött a társaság, melynek első lépése a megemelt osztalék és sajátrészvény visszavásárlás volt 2023-ban, a módosított eredmény 70%-át fordították erre a célra. A magyar állammal kötött együttműködés részeként 2024 januárjától megszűnik a közműadó, 2025 januárjától pedig a távközlési pótadó is eltörlésre kerül, mindkettő pozitívan hat a nyereségre. És mint osztalékpapír, értelemszerűen profitált a kockázatmentes hozamok csökkenéséből is.

Az OTP esetében 60%-os hozam volt realizálható. Egyrészt rendkívül erős eredménytermelés jellemezte az OTP csoportot. Az első 9 hónapot 29,8%-os korrigált saját tőke arányos nyereséggel (ROE) zárta, ami kiugróan magas. A profit egyre nagyobb része származik külföldről, a külföldi emelkedő kamatkörnyezet kimondottan jót tett a kamatjövedelmek alakulásának. Itthon pedig az extrém magas kamatszint normalizálódása volt pozitív. Közben a hitelportfolió minősége jó maradt, így minimális céltartalékképzésre volt csak szükség, sőt sok leánybank esetében feloldások történtek. A hozamcsökkenés eredményeként megvalósuló átárazódás talán itt a legszembetűnőbb. Az év eleji 0,85-ös P/BV értékeltség 1,3-ra emelkedett, amihez ahogy már említettük nagyon magas jövedelmezőség is társul.

A MOL mindössze 8%-ot emelkedett, amit az osztalék 22%-os hozamra szépít. A környezet sokkal kedvezőtlenebbül alakult, mint 2022-ben. A különadók, főleg a hazai különadók pedig továbbra is jelentős részt hasítanak ki a profitból. Közben a tranzitköltségek is emelkedtek, szintén negatívan befolyásolva a profitokat.

A blue-chip-ek közül a Richter teljesített leggyengébben, 10%-os teljes hozamot elérve. A Richter eredményeiben kettőség volt megfigyelhető. A Vraylar változatlanul hasít, az amerikai értékesítések 33,7%-kal bővültek az első 9 hónap adatai alapján. Viszont a forint erősödése nem kedvezett az erősen exportorientált cégnek, és a rubel gyengülése még egy lapáttal rátett erre.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás