Túlkínálat van az olajpiacon – a magyar gazdaság idén kilábalhat a recesszióból

2024.01.03. 15:08 • Podcast

„Egyebek mellett a napi 400 ezer hordós kitermeléssel rendelkező Guyana belépésével alakult ki túlkínálat a kőolajpiacon. Valószínűleg a keresleti oldal kisebb mértékben növekszik majd, ami a világpiaci árak stagnálását vagy enyhe csökkenését eredményezheti.  Ezt a folyamatot csak a geopolitikai feszültségek befolyásolhatják” – nyilatkozta a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Pletser Tamás, az Erste olaj és gázipari elemzője.

A közel-keleti feszültség megjósolhatatlan kimenetelű. Akár Irán, akár más szereplő lezárja a Vörös-tengert, vagy legalábbis ellehetetleníti a kereskedelmi hajózást, amire most egyre nagyobb esély van, szintén megemelheti a kőolaj árát. Egy ilyen esemény a magyar benzinkutaknál akár 70-80 százalékos áremelkedést is okozhat.

Guyana az új kőolajmezős beruházásokkal és a termelés beindításával, amely elsősorban amerikai cégóriásoknak köszönhető, már tavaly is 45 százalékos gazdasági növekedést ért el, ami idén fokozódhat, ha még nagyobb kereslet lesz a kőolajtermékei iránt. „Már közel 1 millió hordó kőolajat termel Guyana, ami már több mint a szomszédos Venezueláé, ahol a világ legnagyobb kőolajkészlete található” – adott még a változásokhoz egy érdekes adalékot Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Oroszország kőolajtermelése az ellene hozott szankciók miatt csökkeni fog idén, de ennek hatása egyre kisebb a világpiaci árra. Az oroszok eladni tudnak, például Indiának, de olyan kompromisszumokra kényszerülnek, mint hogy a vételárat elfogadják indiai rúpiában.

A magyar gazdaság kilábalási esélyei

„Kilábal a hazai gazdaság idén a recesszióból” – erősítette meg a kormány idei előrejelzését az Erste elemzője. Reális a 3 százalék körüli GDP növekedés, az 5-6 százalékos infláció. További alapkamat csökkentést várnak a jegybanktól és legfeljebb a GDP arányos államháztartási hiány mértéke alakulhat kedvezőtlenül. Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője a Reggeli Monitorban úgy vélte, hogy a belső kereslet találhat magára 2024-ben, és a kedvezőbb kamatkörnyezet, illetve a beruházások folytatása, és az új jármű- és akkumulátorgyártó kapacitások belépése is lendíthet a magyar GDP-n.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Tavaly november végén már elindulhatott az iváncsai akkumulátorgyár
  • Nagyot dobhat a magyar gazdaságon a majd belépő debreceni BMW-gyár, de az is, ha majd elkezd termelni a zalaegerszegi és a szegedi járműgyár
  • Az infláció az első felében csökkenhet, de a második félévben újra erősödhet
  • Az MNB folytatja a kamatcsökkentését

Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipari elemzőjével és Nagy János makrogazdasági elemzőjével Németh László beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás