Most akkor rettegjünk?

2024.01.09. 10:58 • Erste Kommentár

Kiábrándító adat érkezett az ipari termelésről. A várt 1,2 százalékos visszaesés helyett 5,6 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben. A KSH szerint minden ágazatban visszaesés volt látható, kivéve a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás és a vegyipar. Vagyis az iváncsai új akkumulátor üzem egyelőre még nem látszott az adatban, de hamarosan annak is meg kell jelennie a számokban. Ráadásul az EU támogatott beruházások is folytatódhatnak. Szóval az elkövetkező hónapokban már valamiféle javulást kellene látni, annak ellenére is, hogy a ma publikált adat lesújtotta a piaci szereplőket s a forintot is, ami még a régiós devizákat is magával rántotta. Igaz, nem kell kétségbe esni, hiszen az EURHUF árfolyamra gyakorolt hatás azért a volatilitási tartományon belül maradt.

Persze azon majd lehet egy picit aggódni, hogy a járvány és az ellátási gondok okozta sokk utáni felfutást követően Európában is lassulhat a gépkocsi értékesítés növekedése, de az azért másodrendű hatás lesz a közel és távolabbi jövőben beinduló gépkocsi, akkumulátorgyártás elsődleges hatásaihoz viszonyítva. Szóval ezen azért kevésbé kell aggódnunk.

S ha már autózás. Az év vége óta jelentősen esett a kőolaj ára. A Brent például mintegy 4 dollárral csökkent. Ez pedig „ceteris paribus”, 11-12 forint árcsökkenést jelentene, ha nem jönne még 21 forintos jövedéki adó emelés, a MOL két lépcsős bevezetésének köszönhetően (év elején 20, majd két hét múlva 21 forint). Ha pedig ez az olajár csökkenés folytatódik, akkor a hó közepi emelés akár „alig láthatóvá” is válhat.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás