Tovább romló demográfia Kínában

2024.01.17. 12:34 • Erste Kommentár

Rekord alacsonyra esett a születésszám Kínában, s a népesség gyorsuló mértékben fogyott a tavalyi évben. Míg a csökkenés 2022-ben mintegy 1 millió, tavaly már több mint 2 millió fő volt.

A népesség alakulása Kínában

Forrás: National Bureau of Statistics of China

Ugyan számos piaci szereplő azt gondolja, hogy az utóbbi években megfigyelhető nagyon alacsony születésszám (9,02 millió 2023-ban versus 9,56 millió 2022-ben) a Covid lezárásoknak is köszönhető, s idén már javulhat. Viszont a csökkenő trend megmaradhat, ami annak is köszönhető, hogy a férfiak mintegy 5 százalékkal többen vannak, mint a nők. Magyarországon ez az arány 7,5 százalék a nők javára.

A várható további népességcsökkenés pedig nem fog segíteni az ingatlanpiacnak sem, ahol tovább csökkennek az árak, s az értékesítési volumenek is esnek, miközben jelentős mennyiségű üres ingatlan van a piacon. Így nem meglepő a jelentős deflációs nyomás a gazdaságban, ami egylőre még nem zúzta szét a GDP növekedést, de azért mégis aggodalomra ad okot. Na, ezért reagáltak ma olyan hevesen a kínai részvénypiacok a megjelent adatokra.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás