Ismét gyenge jelentési szezonra készül Európa

2024.01.18. 13:25 • Erste Ötletgyár Mini

Január 24-én, jövő szerdán teszi közzé negyedik negyedéves jelentését az SAP, és ezzel kezdetét veszi az európai gyorsjelentési szezon, ami február végéig elhúzódik.

A Refinitiv számításai alapján a STOXX600 index cégeitől ismét gyenge jelentési szezon várható. Az indexbe tartozó vállalatok árbevétele 4,8%-kal csökkenhetett év/év alapon, míg a csökkenő marzsok miatt a profit ennél is nagyobb mértékben, 7,1%-kal eshetett. Ez enyhe javulást jelent ugyan a harmadik negyedévhez képest, de trendfordulóról még korai lenne beszélni. A várakozások szerint még az első negyedév is visszaesést hozhat, és majd csak a második negyedévben fog visszatérni a növekedés, de valódi profitbővülésről még később, csak az idei év második felétől beszélhetünk.

A gyenge környezetet azt is jelzi, hogy a negyedik negyedévre vonatkozó profitkilátások az elmúlt hónapokban sorozatosan romlottak. A negyedik negyedév kezdetén még csak enyhe, 2-3%-os profit mérséklődést várt az elemzői konszenzus, ami mostanra már a tetemesnek nevezhető 7%-os visszaesésre romlott.

Forrás: Refinitiv

Nagy visszaesést szenvednek el a nyersanyag-kapcsolt cégek

A szektorok közül a nyersanyag szektor szenvedhette el a legnagyobb, 42%-os profit visszaesést, miközben az árbevétel közel 10%-kal csökkent. A hatást azonban mérsékli, hogy ez a szektor egyébként is csak kis mértékben szokott hozzájárulni az összprofithoz.

A másik kiugróan gyengén teljesítő szektor a közműszektor lehet 34,8%-os profit visszaeséssel, annak ellenére is, hogy a szektorban kiugróan nagy, 22,5% lehetett az árbevétel növekedés, vagyis itt egyértelműen a költségek emelkedése okozta a nyereség visszaesését. Szerencsére ebben az esetben is egy kis méretű szektorról beszélünk.

A legjobb teljesítmény az egészségügyi szektortól várható, stagnáló árbevétel mellett 10,4%-kal növekedhetett a szektor nyereségessége.

A legnagyobb profit ezúttal is a pénzügyi szektorban keletkezhetett, bár az előző év azonos időszakához képest 2,4%-kal mérséklődhetett.

Forrás: Refinitiv

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás