Az MI őrület meghozta az eredményét

2024.01.22. 11:22 • Erste Kommentár

A Nasdaq 100 után pénteken az S&P500-ban is megérkezett az új történelmi csúcs. A félvezetőszektorban nem volt megállás. A teljesség igénye nélkül: az Nvidia, az AMD, Applied Materials és a Broadcom is új történelmi csúcson zárt. Míg az előbbinél ebben nincs is különösen meglepő dolog, addig a másik háromnál az az érdekes, hogy az S&P500-zal egyszere szaladtak új csúcsra.

S&P500

Forrás: Bloomberg, Erste

Nvidia

Forrás: Bloomberg, Erste

AMD

Forrás: Bloomberg, Erste

Broadcom

Forrás: Bloomberg, Erste

Applied Materials

Forrás: Bloomberg, Erste

Pedig, ha pl. az Nvidiát nézzük, amely a hónap végén zárja a 2024-es pénzügyi évét, a tavalyi és az idén várható kirobbanó teljesítmény után már moderált növekedésre számítanak a céget követő elemzők. Különben 2030-ig éves átlagban így is 25 százalékkal bővülhet az eredmény. Ha ott vége lenne a növekedési sztorinak, s szinte a teljes eredményét kifizetné onnantól kezdve osztalékban, akkor pont a pénteki záróárnak megfelelő fair értéket kapnánk eredményként. Vagyis ez alapján olyan sok szuflának már nem kéne lenni a részvényben. Legalábbis a jelenlegi elemzői várakozások mellett.

Mindenesetre technikai alapon nagyon erősnek mondható az S&P500. Ugyanis a kitörést a fent említett vezetők mellett úgy csinálta meg, hogy közben pl. az MACD szerint január eleje óta korrekció zajlik az indexben. Ugyanakkor az elmúlt időszakokban úgy láttunk új történelmi csúcsokat, hogy nem volt vezető az adott piacon. Most pedig itt van(nak). Vagyis ez más, mint amit a DAX-ban, vagy éppen a BUX-ban láttunk. Pedig mind a két index sokkal olcsóbb, mint az S&P500, legalábbis 20 éves PE összehasonlításban. Igaz, hogy ezeket viszont nem az MI sztori viszi.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás