Tartott a BoJ, előrejelzés nem érkezett

2024.01.23. 09:23 • Erste Reggeli

Ma hajnalban tartotta idei első kamatdöntő ülését a Bank of Japan, és ugyan senki sem várta, hogy a jegybank meglepetést okoz egy esetleges kamatemeléssel, a jövőbeli előrejelzésre kíváncsiak voltak a befektetők és a szakértők. A jegybank a várakozásoknak megfelelően mínusz 10 bázisponton tartotta alapkamatát, azonban semmilyen kézzelfogható előrejelzést nem adott arról, hogy mikor várható a világon utolsó negatív alapkamat megemelése.

A központi bank 2,4 százalékra csökkentette az áprilisban kezdődő 2024-es pénzügyi évre vonatkozó inflációs előrejelzését, míg októberben még 2,8 százalékot becsültek. Ezzel egyidejűleg viszont a 2025-ös előrejelzést 1,7 százalékról 1,8 százalékra emelték. A 2,4 százalékos előrejelzés azt jelenti, hogy az áremelkedés egy ideig továbbra is meghaladja a BoJ 2 százalékos célját, ez 2022 áprilisa óta folyamatosan így van.

A jegybank elmondása szerint az inflációs cél elérésének bizonyossága fokozatosan tovább növekszik. Ez a megfogalmazás alátámasztja a szakértők körében uralkodó véleményt, miszerint a BoJ az idei év első felében valamikor kamatot fog emelni, a kérdés az, hogy mikor. A Bloomberg értesülései szerint a BoJ tisztviselői a mai ülés előtt azon a véleményen voltak, hogy az inflációs előrejelzésük már indokolttá teszi a negatív kamatláb megszüntetését, most pedig arra összpontosítanak, hogy kellően növekedni fog-e a magasabb kilátások bizonyossága. A piac a határidős kötvényárazások alapján 45 százalék esélyt lát arra, hogy áprilisig, illetve 96 százalék esélyt arra, hogy júniusig bezárólag emelni fog a jegybank.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás