Van élet az orosz földgáz után

2024.01.24. 17:44 • Podcast

Kezd visszatérni a földgáz ára a háború előtti szintekhez, az irányadónak számító holland gáztőzsdén. „Ha a 2010 és 2019 közötti gázárak maximumát és minimumát nézzük, akkor jelenleg olyan árak alakultak ki a TTF-piacon, ami a békeidőben megszokott sáv tetejének felel meg” – mondta az Erste olaj- és gázipari elemzője a Tren FM Reggeli Monitor című műsorában.

Ez persze még mindig egy magasabb árszintet jelent, mint amihez az orosz-ukrán háború előtt hozzászokhattunk, de a 2022-eshez, vagy a tavalyi év első feléhez képest mégiscsak jóval kedvezőbb helyzetnek számít. Ráadásul a mostani árak tartósak lehetnek, ugyanis Európa bőven tudja pótolni a kieső orosz gázmennyiséget. A kínálati robbanás leginkább 2026-27-ben várható, de már idén és jövőre is jelentős LNG-szállítmányok állnak rendelkezésre – tette hozzá Pletser Tamás.

Legnagyobb mennyiségben az Egyesült Államokból érkezik cseppfolyósított földgáz Európába, de a Közel-Keletről is jelentős szállítmányokat fogad Európa. Sőt, Oroszország irányából is érkezik LNG. „Nagyjából az európai felhasználás 10 százalékát az orosz cseppfolyósított földgáz adja” – mondta Pletser Tamás. Az orosz Novatek ugyanis, a földrajzi elhelyezkedése miatt, főleg Európába irányítja az általa megtermelt energiahordozót.

Óvatosság és bátorság: mindkettő mellett szólnak érvek

Sokáig borítékolták az elemzők, hogy a Magyar Nemzeti Bank idei első kamatdöntő ülésén is marad a korábban megszokott 75 bázispontos kamatcsökkentési ütemnél. A múlt héten azonban, egy Bécsben rendezett konferencián Virág Barnabás MNB-alelnök utalt arra, hogy a 100 bázispontos kamatvágás sem elképzelhetetlen januárban. Ezzel ugyebár egyszámjegyűvé zsugorodna a még mindig nagyon magas, 10,75 százalékon álló magyarországi alapkamat.

A gazdasági alapfolyamatok, a dezinflációs ütem alapvetően teret adhatna a 100 bázispontos csökkentésnek. A forint viszont az elmúlt napokban gyengült, ezáltal bizonytalanabbá vált a helyzet – magyarázta az Erste vezető makrogazdasági elemzője. Nyeste Orsolya szerint az év első felében lehet lehetőség a nagyobb kamatcsökkentésre. A második negyedévtől ugyanis az infláció ismét emelkedhet, ami inkább az óvatosabb monetáris politikai megközelítést hozhatja előtérbe.

A beszélgetésben szó volt még arról is, hogy:

  • kedvezőbb áron kapja-e a földgázt Magyarország az orosz gázszerződés miatt, mint Nyugat-Európa?
  • mit várhatunk az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülésétől?
  • kamatot csökkenthet-e a FED január végén?

A beszélgetés első felében Nyeste Orsolyát, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjét, majd Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázipari elemzőjét kérdezte Németh László. 

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás