Nagyot enyhít a PBOC

2024.01.25. 09:20 • Erste Reggeli

Csökkenteni fogja a bankok kötelező tartalékrátáját (RRR) a PBOC, és a hatóságok további támogató intézkedéseket is kilátásba helyeztek. Az intézkedésről nem szokás ennyire korán vagy egyáltalán említést tenni a jegybank lépése előtt. Ez rámutat arra, hogy Hszi Csin-ping elnök kormányának egyre sürgetőbb a gazdaság megerősítése, illetve a tőzsdei hangulat javítása.

Az RRR-t február 5-én 50 bázisponttal kereken 10 százalékra fogják csökkenteni a nagybankok számára, ami nagyjából ezer milliárd jüan (kb. 139 milliárd dollár) hosszútávú likviditást fog biztosítani a piacnak. A PBOC két legutóbbi (márciusi és szeptemberi) kötelező tartalékráta vágása 25 bázispontos volt, ami mutatja a most közölt intézkedés drasztikusabb mértékét.

Órákkal a bejelentés után a szabályozó hatóságok további lépéseket tettek a zuhanó ingatlan- és részvénypiac támogatására. Kiszélesítették a kereskedelmi ingatlanhitelek felhasználását a fejlesztők számára, hogy segítsék őket más adósságok visszafizetésében, valamint lökést adtak a kínai és hongkongi részvényeknek azzal, hogy lépéseket tettek a Hongkonggal való pénzügyi kapcsolatok elmélyítésére.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás