Bizakodó Biden első számú gazdasági tanácsadója

2024.01.29. 09:24 • Erste Reggeli

A Fehér Ház arra számít, hogy a fogyasztói hangulat további javulása és az erős foglalkoztatási számok az amerikai gazdasági növekedés motorjává válnak - mondta Joe Biden elnök legfőbb gazdasági tanácsadója, illetve a Fed alelnöke, Lael Brainard. „Az amerikai gazdaság bizakodónak tűnik” – mondta reagálva az erős negyedik negyedéves GDP adatra, amely a várt 2,0 százalékos éves ütem helyett 3,3 százalékkal bővült negyedéves alapon.

A maginfláció háromhavi és hathavi szinten is a Fed 2 százalékos célja alatt van – folytatta, és bizakodását fejezte ki, hogy a főleg kínálati oldali problémák által hajtott infláció legrosszabb időszakának már vége van. Brainard szerint a munkahelyek és a jövedelmek erős növekedése optimizmusra ad okot a további fellendüléssel kapcsolatban, "a jó foglalkoztatási helyzet azt jelenti, hogy a fogyasztók továbbra is képesek a gazdaságot működtetni".

A Fed tisztviselői kedden ülnek először össze az idei évben és döntenek a monetáris politika kondícióiról. Az ülés konklúzióit szerdán vonják majd le a jegybankárok. A piac és a szakértők nem várnak változtatást az 5,25-5,5 százalékos alapkamatsávban, azonban árgus szemekkel figyelhetik majd Jerome Powell sajtótájékoztatóját a jövőbeli kamatpályát illetően.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás