Fogja növelni az inflációt a válaszcsapás?

2024.01.29. 10:54 • Erste Kommentár

Szombaton egy nagy valószínűséggel Iránhoz köthető katonai csoport dróntámadást intézett az ún. Tower 22 tábor ellen, ahol 350 amerikai tartózkodik. A támadásban 3 katona meghalt, 35 megsebesült. Az utóbbiakat el kellett szállítani gyógykezelésre, de állapotuk stabil. Ezzel újabb fordulatot vett a közel-keleti konfliktus, s az incidens a háború eszkalációját is okozhatja. Ugyanis sok amerikai képviselő azt az álláspontot képviseli, hogy az USA ne legyen szégyellős és intézzen direkt támadást iráni területek ellen. Irán különben tagadja, hogy köze lenne a jordániai területen lévő, s így kevésbé védett bázis elleni támadáshoz. Annak idején Reagan elnök is óvatosan bánt ezzel a dologgal, s iráni területek helyett off-shore iráni olajkutakat és hajókat támadott. Most viszont inkább arra lehet számítani, hogy Irán által támogatott paramilitáris egységeket, illetve Iránon kívül tartózkodó magas rangú iráni személyeket fog támadni az USA. Ugyanis nagy valószínűséggel nem akarja felhajtani az olaj árát, ami különben ugrani próbált a hírre, de olyan nagyot nem sikerült neki.

WTI olaj (USD/bbl)

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint a fenti grafikonból is látszik, a hírre a WTI ára átugrotta a 200 napos mozgóátlagot, de nem vagyunk meggyőződve arról, hogy tovább is megy. Elképzelhető, hogy itt most komolyabb megálló következik. Viszont egy áttörés valamennyi huzavona után nem lenne jótékony hatással az amerikai és az európai piacokra sem. Hiszen az inflációra elsősorban felfelé hatna, ráadásul ez ellen a jegybankok sem tudnának védekezni, csak a gazdaság lassulásával. Az pedig éppen elhalasztva, vagy megszüntetett fázisban van, legalábbis az USA-ban, de mintha az EU is jönne már ki a gödörből.

Mindenesetre az az egész azt sugallja nekünk, hogy ugyan ünnepelni fogjuk a januári inflációs rátát itthon, de a visszahúzó hatás nagyon erős lehet már februárban (pl. magasabb üzemanyagár). Ez pedig azt jelenti, hogy a jegybanknak inkább megfontoltabbnak kellene lennie a kamatcsökkentések terén, és 75 bázispontot kéne lépnie. De nem ezt, hanem a 100 bázispontot várja most az elemzői közösség. Mindenesetre ez holnap kora délután kiderül.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás