Szigorúbbak voltak a hitelfelvételi sztenderdek az Egyesült Államokban

2024.02.06. 09:58 • Erste Reggeli

A Fed legutóbbi kamatdöntése óta megfigyelhető domináns kommunikációt folytatta tegnap Austan Goolsbee chicagói tagbank-vezér is. Elmondta, hogy többet szeretne látni az elmúlt hónapokban közzétett kedvező inflációs adatokból, igaz, nem zárta ki egyértelműen a márciusi kamatcsökkentés lehetőségét. "Hét hónapja valóban elég jó inflációs jelentésekkel rendelkezünk, amelyek a Fed célja körül vagy akár az alatt vannak" – mondta, majd hozzátette, hogy ha ez folytatódik, akkor jó úton haladhat a Fed a normalizáció felé.

Goolsbee egyelőre nem kötelezné el magát egy konkrét döntés mellett a márciusi üléssel kapcsolatban, illetve egy esetlegesen nagyobb, 50 bázispontos kamatvágás lehetőségéről sem szeretne spekulálni. A jegybankár szerint a hitelfeltételek szigorodtak az elmúlt mintegy 18 hónapban, amit alátámaszt a Fed által a hitelezési vezetők körében készített friss felmérés is. Az amerikai bankok a negyedik negyedévben szigorúbb hitelezési standardokról számoltak be, bár a szigorítások aránya csökkent az előző időszakhoz képest.

Az atlantai Fed-tagbank vezetője, Raphael Bostic eközben a munkanélküliségi rátáról értekezett, elmondása szerint a Fed hosszú távú becslése jelentősen csökkent, tekintve, hogy az elmúlt években feszesebbé vált a munkaerőpiac. 2017-ben a teljes foglalkoztatottságot 4,5 százalék körüli munkanélküliségi rátával tartották összeegyeztethetőnek, de "ez megváltozott" – mondta Bostic, majd hozzátette, hogy a munkanélküliség a covid-os recessziót leszámítva közel hét éve 4,5% alatt van, illetve kiemelt néhány strukturális változást a munkaerőpiacot érintően, mint például a távmunka.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás