Ezek megőrültek?

2024.02.06. 11:09 • Erste Kommentár

Tegnap széttépték a Palantirt a piaczárás utáni gyorsjelentésre, amelyben 93 millió dollár, háromszorozódó negyedéves profitot mutatott fel az egy évvel ezelőttihez képest. Igaz, az volt az a negyedév, amikor először termelt pozitív eredményt a cég. Most 608 millió dollár volt a bevétele, aminek nagyjából a fele jött a kormánytól. A cég vezetése nagyon optimista. Szerintünk az MI-val megtámogatott adatelemző szoftverük jól szerepel éles helyzetben, Izraelben és Ukrajnában. Így arra számítanak, hogy a döntéstámogató rendszerüket beépítik majd a fegyverekbe, ami nyilván hatalmas üzletet hozhat a cégnek. Így jött is egy 17 százalékos OTC piaci emelkedés tegnap zárás és a gyorsjelentés közlése után. A cég a negyedévre 612-618 millió dollár közötti bevételt vár, ami enyhe emelkedés negyedév per negyedév alapon, és 20 százalék éves szinten. Egy szó, mint száz, a hírekre megvették az amúgy sem olcsó részvényeket. Ugyanis ezzel az emelkedéssel már 60 körüli P/E rátán forog a cég, s az előrejelzések szerint a 2030-ban várható eredménnyel is 15 körüli P/E rátát láthatunk. Vagyis igencsak optimista az árazás.

Ugyanazzal a lendülettel, amivel a Palantirt vették, adták a New York Commercial Bankot (NYCB), amely az elmúlt napok 41 százalékos esését követően újabb 11 százalékot esett. Pedig csak annyi történt, hogy a 13,8 milliárd dollárnyi ingatlan portfóliója miatt a Fitch „BBB”-ről „BBB-„ra vágta a hitelminősítését negatív kilátással. Ugyanis a New York-i, manhattani irodapiaci árak az utolsó negyedévben 8,7 százalékkal csökkentek éves összevetésben. Az NYCB hitelportfóliójában 13,8 milliárd dollárnyi kereskedelmi ingatlan van, miközben a teljes eszközállománya több mint 100 milliárd dollár, s azon belül kb. 20 milliárd dollár a készpénz és a rövidtávú, könnyen mobilizálható befektetés. Szóval úgy tűnik, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Ja, és mindeközben a Fed Bank Term Fundig Program keretében bankoknak nyújtott készpénzmennyiség az elmúlt két hónapban mintegy 60 milliárd dollárral bővült. Decemberben heti 5 milliárd, míg januárban, a múlt hét előtti szerdáig heti 10 milliárd volt a bővülés. Mire az NYCB jelentése jött, addigra már újra visszaállt a stagnáló állapot. Újabb számot csütörtökön láthatunk majd, de egyelőre úgy tűnik, hogy a nagy részvény volatilitás ellenére nem kell különösebben aggódni.

Ezek a nagy mozgások eléggé meglepők. Olyan, mintha nem lenne a piacnak és az egyedi részvényeknek számottevő tehetetlensége. Ez a szituáció olyankor szokott fennállni, amikor a tőkeköltség alacsony. Vagyis olyan időszakban, amikor pl. a kockázatmentes hozam nulla környékén van. Most viszont 4 százalék körül mozog a 10 éves amerikai állampapír, ami a kockázatmentes hozam szerepét szokta betölteni a számításainkban. Ez különben járt 1 százalék alatt is, pl. 2020-ban. Szóval nem ez okozza a tehetetlenség csökkenését, vagyis a piac „könnyűvé” válását, hanem a kockázatok ignorálása, vagy legalábbis csökkenése. S csakugyan, az elmúlt 2-3 hónap alapján a bázis részvény kockázati prémium 5,5 százalék környékéről 4,6 százalékra csökkent (Damodaran számítás). Vagyis ez vesz ki mintegy 1 százalékpontot a képletből. Más szóval azt is mondhatjuk, hogy a piac optimista, alacsonyra értékeli a kockázatokat jelen pillanatban, aminek köszönhetően a jövőbeli pénzáramok előrejelzett változása nagyobb mozgást tud okozni az árfolyamokban.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás