Jó úton halad, de még idő kell az inflációnak

2024.02.07. 09:39 • Erste Reggeli

Loretta Mester, a clevelandi Fed-tagbank elnöke szerint sem kell sietnie a jegybanknak a kamatvágásokkal. A tisztviselő elmondta, hogy szerinte idén megbizonyosodnak arról, hogy ideje a monetáris politika lazításának, azonban a jegybankárok jelenleg több bizonyítékot szeretnének látni arra, hogy az infláció a 2 százalékos cél felé halad.

Mester a Fed dot-plotjával egybehangzóan három 25 bázispontos vágásra számít az idei évben, szerinte a rugalmas munkaerőpiac és az erős gazdasági növekedés időt ad a központi bank döntéshozóinak a beérkező adatok értékelésére. Mester több lehetséges kockázatra is rámutatott, köztük a fokozott geopolitikai kockázatokra, a banki hitelezési feltételek enyhülésére, a kereskedelmi ingatlanhitelezés körüli feszült helyzetre és a munkaerőpiac váratlan romlására.

Mester minneapolis-i kollégája, Neel Kashkari talán valamivel még pozitívabb hangnemet ütött meg az infláció jelenlegi helyzetét illetően. „Még nem értünk oda teljesen, de az infláció terén nagy előrelépést tettünk" – nyilatkozta. Ha folytatódik az infláció eddigi csökkenő üteme, akkor az el fogja érni a Fed célját – tette hozzá, valamint elmondta, hogy a három- és hathavi inflációs mérőszámok alapvetően 2 százalékos éves ütemet mutatnak. Az erős munkaerőpiac ígéretes a recesszió elkerülését tekintve, azonban Kashkari is figyelmeztetett a világban jelenleg is zajló geopolitikai zavarok kockázatára.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás