Van még munkája a Fed-nek a jegybankárok szerint

2024.02.08. 09:43 • Erste Reggeli

Négy Fed jegybankár is megszólalt tegnap, és egyöntetűen azt sugallták, hogy nem látnak sürgős indokot a kamatvágásra, megismételve ezzel az utóbbi hetekben megszólaló jegybankárok üzeneteit. Arra nem tértek ki, hogy mikor kezdheti meg a kamatcsökkentési ciklust a Fed. Főleg Powell múlt héten elhangzott üzenetét erősítették meg.

Adriana Kugler, aki tavaly szeptember óta tagja a Fed kormányzótanácsának, most nyilatkozott először. Optimizmusát fejtette ki az inflációs folyamatokkal kapcsolatban, de elzárkózott attól, hogy konkrétumot mondjon a várható kamatvágás idejét illetően. Susan Collins bostoni Fed-vezér több bizonyítékot szeretne látni arról, hogy az infláció a Fed 2 százalékos célja felé halad, a kamatvágás szerinte valószínűleg „még ebben az évben” megtörténik.

Neel Kashkari, a minneapolisi Fed tagbank elnöke szerint a jegybankárok „még néhány hónapnyi” inflációs adatot szeretnének látni, mielőtt lazítanának a monetáris kondíciókon, majd hozzátette, hogy szerinte két-három kamatvágás lesz a megfelelő 2024-ben. Thomas Barkin richmondi Fed-vezér támogatja, hogy a tisztviselők türelmesek legyenek, és bár látja, hogy van benne kompromisszum, továbbra az infláció csökkentésén kell dolgoznia a jegybanknak.

Az S&P 500 index eközben tegnap mindössze néhány század pontra volt az ötezerpontos határtól a napon belüli kereskedés legmagasabb pontján (4.999,89 pont), ami természetesen történelmi rekordot jelent. Ahogyan az index történetének eddigi legmagasabb záróárfolyama is 4.995,06 pontnál, a tegnapi 0,8 százalékos emelkedést követően. A Nasdaq 100 index 1,0 százalékkal emelkedett.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás