Nincs megállás

2024.02.08. 13:05 • Erste Kommentár

Tegnap tovább kúsztak felfelé az indexek az Egyesült Államokban, az S&P500 pedig a lélektaninak tekintett 5000 pontos szintet ostromolta. Kérdés, hogy mennyire jogos ez a mozgás. Vagy már kicsit túlzásba estek a befektetők?

Új éves csúcsok és minimumok az NYSE-n

Forrás: Bloomberg, Erste

Azt láthatjuk, hogy az új éves csúcsok száma igazándiból a novemberben kialakult emelkedési hullám elején volt kiemelkedően magas a New York-i tőzsdén az elmúlt egy év során. S akkor az új minimumok száma is lecsökkent. Az idei év cirka egy hónapjában általában továbbra is számos új csúcsra emelkedő részvényt láthatunk, de nőtt az új minimumra eső részvények száma is. Ez pedig azt sugallja, hogy a nagy emelkedés kifulladóban lehet.

Különböző piacok P/E értékeltségének alakulása

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint látható, a különböző indexek várható eredmények alapján számított P/E értékeltsége sok esetben jelentős alulértékeltséget mutat a sokéves átlagos értékeltséghez képest. (A grafikon alapján még mindig a BUX a legolcsóbb.) Az amerikai piacok viszont nem tartoznak ezek közé. Igaz, a mesterséges intelligencia sztori számos részvény esetében kiugró emelkedést és kiugró értékeltség változást hozott. Így például a félvezető iparág részvényeinek indexe közel 100 százalékot emelkedett az elmúlt egy évben, de már idén is majdnem 20 százaléknál jár. Mint korábban rámutattunk, ha az MI-kapcsolt részvényeket kivesszük a képletből, akkor ugyan nem drága az S&P500 index, de nem is olcsó. Illetve valamivel a sokéves átlagos értékeltség fölött forog, ami talán még indokoltnak is mondható a várakozások szerinti átlagosan évi 14 százalékos profitbővülés alapján, ami az elkövetkező három évben várható. Szóval lehet utazni a jelenlegi emelkedéssel, de azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy egyre vékonyabb a jég, amin járunk. S ez annak ellenére igaz, hogy azt gondoljuk, hogy egy többéves emelkedési hullám elején vagyunk. Viszont az ilyen emelkedésekben is jöhetnek akár mélyebb, 10-15 százalékos korrekciók, amikre nem árt felkészülni! Legalább és minimum lélekben!

S még valami az NYBC kapcsán. A Fed ma piaczárás után teszi közzé a mérlegét. Helyi idő szerint délután 4 óra 30 perckor, azaz magyar idő szerint 22:30-kor. Abból láthatjuk majd, hogy a bakok megrohamozták-e likviditást nyújtó hitelért a New York-i bank kapcsán, vagy sem. Ha nem, az azt sugallja, hogy a betétesek valójában nyugodtak. Ha viszont igen, akkor ugyan van aggodalom, vagyis egy picit rosszabb a helyzet, de az orvosságot is bevették, a likviditási hitel formájában.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás