MOL: Jó negyedévre készülünk, az eredményhez a kutatás-termelés járulhatott hozzá leginkább

2024.02.14. 15:33 • Erste Ötletgyár Mini

A MOL február 16-án piacnyitás előtt teszi közzé tavalyi negyedik negyedéves számait.

Jó negyedévre számítunk, amit elsősorban a kutatás-termelés üzletág segített. A tisztított CCS EBITDA előrejelzésünk 295 milliárd forint a teljes csoportra.

A kutatás-termelés üzletágban a valamivel alacsonyabb Brent árat (84,3 dollár/hordó a negyedik negyedév vs. 86,7 dollár/hordó a harmadik negyedévben) ellensúlyozta a magasabb negyedéves szénhidrogén termelés (92 kboe/d a negyedik negyedévben vs. 86,8 kboe/d a , harmadik negyedévben) és a magasabb negyedéves gázár (a TTF gáz napi átlagára 43,3 EUR/MWh volt a negyedik negyedévben, míg a harmadik negyedévben 33,7 EUR/MWh). A MOL a magyar kormánnyal kötött megállapodás alapján 2023. szeptember 1-től alacsonyabb bányajáradékot fizet a hazai szénhidrogén termelés után, aminek a pozitív hatása kb. 10 milliárd forint/hó EBITDA szinten. A társaság a negyedik negyedévben számolja el a négy hónapos időszak teljes bányajáradék kedvezményét.

A feldolgozás-kereskedelem szegmensben a magasabb petrolkémiai és a javuló nagy- és kiskereskedelmi marzsok növelték az eredményt, míg az alacsonyabb finomítási árrések (a Mediterrán komplex marzs 23 dollár/hordó volt a negyedik negyedévben, szemben a harmadik negyedévei 29,5 dollár/hordóval) negatívan hatottak. Az eladási volumen csökkent év/év alapon, mivel 2022. negyedik negyedévének nagy részében be voltak fagyasztva a termékárak Magyarországon. A szegmenstől 110 milliárd forint tisztított CCS EBITDA-t várunk.

A fogyasztói szolgáltatásoknak is erős időszaka volt, 55 milliárd forintra becsüljük a divízió tiszta EBITDA-ját a negyedik negyedévben.

A pénzügyi soron az előző negyedévtől eltérően nem számítunk jelentős devizaveszteségre. A társasági adó kulcsa közel 20 százalék lesz. Ennek eredményeként a nettó nyereség 149 milliárd forint körül várható.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás