Egyre inkább csak álomnak tűnik az idei 4 százalékos GDP-növekedés

2024.02.15. 10:42 • Podcast

A tavalyi az elmúlt huszonhét év egyik leggyengébb teljesítményét hozta a magyar gazdaságban: 2023-ban, 2022-höz képest, a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, kiigazítva pedig 0,8 százalékkal zsugorodott a GDP. Még inkább okot adhat az aggodalomra, hogy a harmadik negyedévben elindult szerény növekedési lendület is megtorpant az év végén: stagnált a gazdaság a júliustól szeptemberig tartó időszakhoz képest.

A fékeződés hátterében nagyrészt a külső piacok gyenge teljesítménye emelhető ki – mondta az Erste makrogazdasági elemzője. A szerény euróövezeti, és főleg német gazdasági aktivitás miatt a jelentős részben exportra termelő hazai ipar a vártnál is gyengébben teljesített. Mivel nincs igazán kereslet a külpiacokon, elképzelhető, hogy „rövidtávon a már megépült, vagy épülő félben lévő ipari kapacitások sem igazán lesznek kihasználva” – tette hozzá Nagy János. Erre utal az is, hogy az akkumulátorgyártás, ami pedig egyre több üzemmel képviselteti magát Magyarországon, alulteljesített decemberben.

A gyenge külpiaci aktivitás és az ezáltal bezuhanó magyar export mellett további bizonytalanságot jelent az idei évre vonatkozóan a mezőgazdaság teljesítménye. Tavaly kiemelkedően teljesített a szektor 2022-höz képest, de a magas bázishoz viszonyítva az idei hozzájárulás már kérdésesebbnek tűnik. „Mindezek függvényében az eddigi, 3,2 százalékos idei GDP-előrejelzésünket vélhetően lefelé kell módosítanunk, a tavalyi évről ugyanis jóval enyhébb lesz az áthúzódó hatás, mint amire korábban számítottunk”- magyarázta Nagy János. 

Amiben lehet reménykedni, az a lakossági fogyasztás beindulása: januárban-februárban már ténylegesen megérkeztek a megemelt fizetések, ami valódi reálbér növekedést jelenthet. Főleg ha hozzátesszük, hogy az infláció a 4-6 százalék közötti sávban mozoghat. A másik pozitív faktort a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentései jelenthetik, ami a beruházási aktivitást élesztheti fel. Az is igaz ugyanakkor, hogy a monetáris transzmisszió miatt az alacsonyabb, egyszámjegyű kamatok valójában csak a jövő évben fejthetik ki a pozitív hatásukat – tette hozzá az Erste makrogazdasági elemzője.

Már kezdik elhinni a befektetők a FED szavait

Az idei év a kamatcsökkentésekről (is) szólhat az Egyesült Államokban, azonban a monetáris lazítás kezdő dátumával kapcsolatban inkább csak találgatnak a befektetők. Az atlantai FED-elnök a hét elején arra utalt egy megszólalásában, hogy a nyár előtt biztosan nem várható kamatcsökkentés, amit viszont a piacok nem hittek el: a nyilatkozat után a befektetők többsége, 52 százaléka továbbra is áprilisra várta a ciklus megkezdését.

Kijózanítóan hatott viszont a keddi amerikai inflációs adat. A fogyasztói árindex a vártnál kisebb mértékben csökkent, 3,1 százalékra. Ennél is aggasztóbb, hogy a maginfláció már négy hónapja be van ragadva a 3,9-4 százalék körüli sávba, és a szolgáltatások inflációja sem mozdul.

„Pedig erre van leginkább ráhatása az amerikai jegybanknak, a magasabb kamatokkal ugyanis szűkíthetik a keresletet, ami nem engedi meg a vállalatoknak, hogy árakat emeljenek” – magyarázta az Erste vezető elemzője. Miró József szerint, mivel ennek a folyamatnak egyelőre semmilyen jele sincsen, a befektetőknek is most már el kell hinniük, hogy az első amerikai kamatcsökkentés vélhetően csak júliusban következhet be.

A teljes beszélgetésben szóba került az is, hogy:

  • fojtogatja-e már az amerikai vállalatokat a magas kamatszint?
  • jelent-e rendszerszintű kockázatokat a New York Community Bank nehéz helyzete?
  • folytatódhat-e idén az amerikai részvénypiaci ralli?

A műsor első felében Miró Józsefet, az Erste vezető elemzőjét, majd Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzőjét Imre Lőrinc kérdezte.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás