Lagarde kivárna, de nem mindenki ennyire türelmes

2024.02.16. 09:30 • Erste Reggeli

Óva intett az elkapkodott kamatcsökkentéstől Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke. Lagarde nem szeretné, hogy egy esetlegesen túl korai monetáris lazítás következtében újra emelkedjen az infláció, ami ellen aztán ismét szigorító intézkedéseket kell hozni. „Még nincs elég bizonyítékunk, hogy az EKB középtávon elérheti a 2 százalékos célt” – tette hozzá. A jegybankelnök kiemelte a növekvő fizetéseket, ami szerinte a következő negyedévekben egyre inkább az infláció hajtóerejévé válhat.

Lagarde héjalelkű véleményével ellentétben Francois Villeroy francia jegybankelnök szerint az EKB-nak nem szabad túl sokáig várnia a kamatcsökkentéssel, szerinte ugyanis az első lépés után még mindig rugalmasan dönthetnek a jegybankárok a monetáris politika további alakulásáról. Villeroy szerint „nem kapkodásról van szó”, de a fokozatos és pragmatikus lépések jobbak lehetnek, mint esetlegesen későn lépni, és azt követően túl gyorsan alkalmazkodni. Francia kollégájával értett egyet a máltai jegybank elnöke, Edward Scicluna is, aki szerint a jegybankároknak el kellene ismerni, hogy az infláció visszaszorulóban van, és fel kellene hagyni a kifogások keresésével. Scicluna már egy esetleges márciusi kamatvágást is fontolóra venne.

Az európai jegybankárok leginkább azon vitatkoznak jelenleg, hogy mikor kezdhetik el a kamatvágási ciklust, és elsősorban az áprilisi vagy júniusi első kamatcsökkentés között tépelődnek. A többség egyelőre a későbbi időpontot támogatja nyilatkozataiban, tisztábban szeretnék látni a bérek és a vállalati profitok alakulását.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás