Csúcson a DAX! Miért?

2024.02.16. 13:03 • Erste Kommentár

Miközben a német gazdaság szenved, a DAX volt az első nagyobb index, amelyik új csúcsra emelkedett, s rövid konszolidáció után ma újabb történelmi csúcsot ütött. Mindeközben a DAX P/E szerinti értékeltsége a 20 éves átlagértéken van. (Lásd az értékeltségi grafikont egy korábbi írásban) Jogosan merül fel a kérdés, hogy mely részvények viszik az indexet?

Ezért összeszedtem azt a kilenc részvényt, amelyik történelmi csúcson vagy annak közelében van.

Mint a fenti táblázatból is látható, elég vegyes a társaság, s úgy tűnik, hogy – bizonyos értelemben – egyedi sztorik hajtják az árfolyamot. A biztosítók esetében a magához tért kamatkörnyezet lehet a kulcs, míg az iparvállalatoknál vagy az azokat kiszolgáló cégnél (SAP) a világban (na jó USA, EU, de majdnem a világ) várható általános gazdasági fellendülés. Egy európai hadiipari vállalatnál pedig szintén nem kell nagyon magyarázni a helyzetet. S ez igaz magára a tőzsdére is, ami egyébként szintén (az emelkedő) tőzsdén jegyzett társaság. Na, ezeknek a részvényeknek a súlya az indexben majdnem 50 százalék. Szóval nem véletlen, hogy új történelmi magasságokba emelik azt.

Megbecsültem ezen cégek átlagos előremutató indexre vetített P/E értékeltségét is, ami a DAX értékeltsége fölött van ugyan, de nincs úgy elszállva, mint pl. az M7 részvények esetén az S&P500 indexben.

Mindent összevetve a DAX gyakorlatilag két részre szakadt. Vannak a lemaradók, amelyeket a német gazdasági gyengeség, a kínai kitettség, stb. hátráltat az emelkedésben. És vannak a nyertesek, amelyek az imént felsorolt okból kifolyólag emelkednek és kevésbé függnek a német gazdasági lanyhaságtól.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás