Egyelőre nem kapkodnának a Fed tisztviselői

2024.02.19. 09:42 • Erste Reggeli

Két, idén szavazó Fed tisztviselő is megszólalt pénteken az idei évi kamatpálya várakozásaikkal kapcsolatban. Mary Daly San Francisco-i és Raphael Bostic atlantai elnök is nyitott lenne három 25 bázispontos kamatvágásra, amennyiben az infláció csökkenése folytatódik.

Daly szerint ez egy "észszerű alapelvárás", azonban a munka befejezéséhez elszántságra lesz szükség. "Ellen kell állnunk a kísértésnek, hogy gyorsan cselekedjünk, amikor türelemre van szükség, és készen kell állnunk arra, hogy rugalmasan reagáljunk, ahogy a gazdaság helyzete javul" – tette hozzá. Daly két ellentétes kockázatot emelt ki, az egyik az infláció csökkenésének lelassulása, a másik pedig a munkaerőpiac hirtelen romlása – mindkettő befolyásolhatja a szükséges lépéseket.

Bostic ismét elmondta, hogy ő a nyári kamatcsökkentést támogatja, de jelezte, hogy ha kedvezőek a beérkező adatok, az akár korábbi kezdést is indokolhat. "Egy évvel ezelőtt, valamint hat hónappal ezelőtt a negyedik negyedévben voltam" – utalt arra, hogy korábban csak 2024 negyedik negyedévére becsülte az első kamatvágást. „Ez óriási előrelépés, és ha így folytatódik ez a folyamat, akkor hajlandó leszek akár előrébb is húzni becslésemet” – fejezte be.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás