Méretes kamatvágással lendítene az ingatlanpiacon a PBOC

2024.02.20. 09:00 • Erste Reggeli

A vártnál nagyobb mértékben vágott a jelzáloghitelezés kamatkondícióin a kínai jegybank, ami a 2019-es átalakítás óta a legnagyobb csökkentés. Az ötéves hitel-referenciakamat így a korábbi 4,2 százalék helyett már csak 3,95 százalék, miközben a piac mindössze 10 bázispontos enyhítésre számított. Az egyéves hitelek referenciakamatához – amely a lakossági és az üzleti hitelek irányadó rátája – nem nyúltak hozzá a jegybankárok, az 3,45 százalékon maradt, szemben a 3,4 százalékra történő várt csökkentéssel

A PBOC júniusban nyúlt hozzá utoljára az ötéves kamatlábhoz, melynek célja a bajba jutott ingatlanszektor támogatása, ugyanis a lépés lehetővé teszi, hogy több kínai város csökkentse a minimális jelzáloghitel-kamatokat, növelve a keresletet.

A piac nem volt felhőtlenül elégedett a lépéssel, a sanghaji CSI 300 index 0,3 százalékos esésben volt a hajnali órákban. Több közgazdász is kifejtette, hogy a növekedés felpörgetéséhez további kamatvágásokra van szükség, amely az egyéves irányadó hitelrátát sem kerülheti el.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás