Csúcson a japán tőzsde

2024.02.22. 09:16 • Erste Reggeli

Új történelmi csúcsára futott a japán tőzsde, a befektetők bátrabban áramoltatnak pénzt a szigetország vállalatainak részvényeibe, miután egyre inkább úgy néz ki, hogy az ország gazdaságának sikerült megmenekülnie a deflációtól. A Nikkei 225 idén már 17 százalékot emelkedett, és a ma hajnali kereskedés végén 39.098,68 ponton zárt, ami meghaladta az 1989 decembere óta fennálló csúcsot.

A Sumitomo Life Insurance egyik igazgatója szerint a japán vállalatok rengeteg potenciállal rendelkezhetnek, ha az országban végre megjelenik a rendes mértékű infláció és bérnövekedés, amivel nőni fog a lakossági költekezés, ezzel pedig a vállalatok bevétele és beruházási képessége is emelkedik majd.

Úgy tűnik, hogy beértek a korábbi miniszterelnök, Sinzó Abe erőfeszítései, aki a vállalatok reformját ígérte, valamint a stabil bérnövekedést. Ezt az utóbbi időben támogatta a gyengébb jen és az orosz-ukrán háború következtében megnőtt nyersanyagárak által hajtott infláció, ami tartósabbnak tűnik, mint ahogyan azt az elemzők várták.

Kazuo Ueda bizakodóan nyilatkozott a stabil infláció elérését illetően, jóslata szerint a japán gazdasági ciklus erősödhet, ami alátámasztja a monetáris politika normalizációját előremutató várakozásokat. Ueda a bérekkel kapcsolatban elmondta, hogy a vállalatok bátrabban növelik azokat, ugyanis szűk a munkaerőpiac. A piac várakozása szerint a BoJ márciusban vagy áprilisban emelheti meg mínusz 10 bázispontos alapkamatát.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás