Óvatosnak kell lenni a Fed mérlegének csökkentésével

2024.02.26. 09:43 • Erste Reggeli

Jó irányba halad a gazdaság, és valószínűleg még idén célszerű lehet kamatot csökkenteni John Williams New York-i Fed-vezér szerint. „Úgy gondolom, hogy egy bizonyos ponton helyénvaló lesz visszavenni a restriktív monetáris politikából, valószínűleg még az idén". Williams hozzátette, hogy szerinte kollégái folyamatosan meg szeretnének győződni arról, hogy az infláció a jegybank 2 százalékos célja felé halad.

A piac korábban márciusra árazta az idei első kamatcsökkentést, de ezt a várakozást a Fed tisztviselőinek sikerült mérsékelniük, így a határidős kötvényárazások alapján már sokkal inkább azt próbálják kitalálni a befektetők, hogy júniusban vagy júliusban lazít először a jegybank. Igaz, a májusi kamatvágásra is körülbelül 20 százalékos esélyt becsül a piac.

A Fed mérlegével kapcsolatban is megszólalt Williams, szerinte kollégáival le fogják vonni a 2019-es tanulságokat, amikor a jegybanki tartalék túl szűkössé vált. A jegybankárok a márciusi kamatdöntő üléskor tárgyalják majd részletesebben a mérleg csökkentésének előrehaladását. A New York-i vezér arra törekszik, hogy a tartalékok legalacsonyabb kényelmes szintje feletti puffert tartson majd fent.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás