Bizakodnak, hogy elkerülik a leállást

2024.02.28. 09:16 • Erste Reggeli

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt. Mike Johnson, a képviselőház elnöke és Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője elmondta, hogy a törvényhozók jó úton haladnak, hogy a március 1-jei határidőt követően is működőképes maradjon az adminisztráció összes szerve.

Ukrajna, Izrael és az amerikai-mexikói határ költségvetését illetően azonban továbbra is távol vannak az álláspontok. Schumer szerint ez a vita volt „az egyik legintenzívebb, amellyel valaha találkozott”. Jelen állás szerint a képviselőház keményvonalas konzervatívjai akadályozzák a megállapodást, akik azt szeretnék, hogy Johnson kompromisszumot érjen el a demokratákkal az abortuszhoz való hozzáférés, a bevándorlás és a klímavédelem terén.

A kongresszus eddig úgy hárította el a leállást, hogy átmeneti költségvetési tervezeteket fogadott el, de a republikánus vezetők jelezték, hogy ebbe nem fognak újra belemenni. Biden elnök pedig figyelmeztetett, hogy a leállás jelentősen ártana a gazdaságnak, a Bloomberg számításai szerint hetente 0,2 százalékponttal ronthatja a negyedéves GDP-növekedést a leállás, igaz, a veszteség nagy része megtérülne, amint megkapják a fizetésüket a szövetségi dolgozók.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás