Még akár az emelést is elképzelhetőnek tartja a jegybankár

2024.02.28. 09:22 • Erste Reggeli

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni. „Amennyiben a beérkező adatok továbbra is azt jelzik, hogy az infláció tartósan a 2 százalékos célunk felé halad, akkor helyénvalóvá válik a kamatkondíciók fokozatos csökkentése” – mondta Bowman, majd hozzátette, hogy szerinte még nincsenek ezen a szinten.

Sőt, Bowman akár még a kamatemelésre is elszánná magát, ha „a beérkező adatok azt jelzik, hogy az infláció terén elért előrehaladás megtorpant vagy megfordult". A tisztviselő elmondta, hogy több kockázatot is lát, amelyre a jegybankároknak ügyelnie kell. Ilyen többek között a geopolitikai konfliktusok tovagyűrűzése, a lazuló hitelezési feltételek és a munkaerőpiac folytatódó feszessége.

David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója szerint mindeközben a puha landolás, amelyre a világ be van rendezkedve bizonytalanabb, mint ahogyan azt sokan látják. Solomon szerint nem egyértelmű, hogy az amerikai gazdaság elkerüli a recessziót. Hozzátette, hogy több üzletvezető is elmondta neki, hogy az alsóbb rétegek fogyasztási szokásai egyre fegyelmezettebbek, ami arra utal, hogy a lakosság bizonyos részének nehezedik a hónapról-hónapra való megélhetés.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás