Nem sietnék el a kamatvágásokat

2024.02.29. 09:39 • Erste Reggeli

A korábbi, gyors kamatvágási ciklusokkal ellentétben most máshogyan nézhet ki az alacsonyabb alapkamathoz vezető út – mondta Susan Collins, a bostoni Fed vezére. "Valószínűleg még idén célszerű lesz elkezdeni a lazító politikát" – kezdte a jegybankár, majd elmondta, hogy ezt fokozatosan módszeres és előretekintő módon, a felmerülő kockázatokat kezelve, a rugalmasságot biztosítva kell végeznie majd a jegybankároknak. A kamatvágásról pedig azt mondta, hogy még valószínűleg idén, de később lesz rá szükség.

Hasonlóan vélekedett John Williams is a kamatvágásokról. A New York-i Fed vezetője szerint is „még később az idei évben” várható az első monetáris lazítás, míg ő személyesen három, egyenként 25 bázispontos kamatvágást tart észszerű kiindulópontnak. Williams hozzátette, hogy a kamatcsökkentések üteme a gazdasági adatoktól függ majd.

A Fed atlantai tagbankjának elnöke, Raphael Bostic ismét elmondta, hogy a nyárra várja az idei első kamatcsökkentés, majd megismételte, hogy türelmesnek kell lenni a kamatcsökkentésekkel kapcsolatban. Szerinte a 2 százalékos inflációs célhoz vezető út nem lesz könnyű, és amíg nem látja, hogy a magas kamatkörnyezet károkat okoz, addig „nyugodt és türelmes” marad.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás