Maradt a jegybankárok türelmes hozzáállása

2024.03.01. 10:28 • Erste Reggeli

A jegybankárok készen állnak arra, hogy szükség esetén csökkentsék a kamatlábakat, de a gazdaság ereje miatt nem sürgős a kamatvágás – mondta a Fed San Francisco-i tagbankjának vezére, Mary Daly. A tisztviselő szerint jelenleg "nincs közvetlen kockázata annak, hogy a gazdaság megtorpan", rámutatva az erős munkaerőpiacra, fogyasztói kiadásokra és a gazdasági növekedésre. Daly azért hozzátette, hogy a Fed el akarja kerülni, hogy a kamatokat egészen az inflációs cél eléréséig a jelenlegi szinten tartsák, ugyanis az szükségtelen visszaesést okozhat a gazdaságban.

Loretta Mester clevelandi Fed-vezér szerint a tegnapi PCE inflációs adat rámutatott, hogy a jegybankároknak többet kell dolgozniuk az infláció letörése érdekében. Mester szerint nem valószínű, hogy az infláció továbbra is olyan gyorsan fog mérséklődni, mint tavaly, és nem változtatott korábbi álláspontján, miszerint háromszor fog idén kamatot csökkenteni a központi bank.

Az atlantai Fed tagbank vezetője, Raphael Bostic megismételte korábbi álláspontját, amely szerint a nyáron kellene először kamatvágáshoz folyamodni, míg az inflációról elmondta, hogy annak mérséklődése „nem egy megállíthatatlan menetelés lesz” a Fed 2 százalékos célja felé. A New York-i Fed-elnök, John Williams pedig ismét elmondta, hogy még idén csökkenteni fogják a kamatokat.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás