Pénteken a jegybankárok szólaltak meg, a héten pedig Powell jön

2024.03.04. 09:53 • Erste Reggeli

Több, mint fél tucat Fed-jegybankár szólalt meg pénteken, és megjelent a központi bank féléves rendszerességű monetáris politikai jelentése, ami Jerome Powell e heti kongresszusi meghallgatásának alapját adhatja. A jelentés szerint az infláció „jelentősen” lassult, de továbbra is a 2 százalékos cél felett van, a munkaerőpiac „viszonylag feszes”, igaz, enyhült a munkaerőkereslet. A jelentés rámutatott továbbá, hogy a bankrendszer egészséges és rugalmas, azonban több kockázati tényezőt is figyelemmel kell kísérni.

Adriana Kugler Fed kormányzótanács tag „óvatosan optimista” abban, hogy az infláció tovább csökken a munkanélküliség számottevő emelkedése nélkül. Mary Daly San Francisco-i vezér szerint a mesterséges intelligencia sokkal gyorsabb változásokat idéz elő a munkaerőpiacon, mint a múltban. Raphael Bostic atlantai elnök pedig ismét megismételte, hogy várni kell a kamatcsökkentés megkezdésével.

Austan Goolsbee chicagói vezető szerint a Fednek csak addig kell magasan tartania a kamatokat, amíg nem győződnek meg arról, hogy az infláció visszatér a 2 százalékos célhoz. Thomas Barkin richmondi Fed-elnök szerint a piacok a gazdasági adatokra reagálva áraznak kevesebb kamatcsökkentést idén, nem pedig a jegybankárok szigorú kommunikációja miatt.

Christopher Waller kormányzótanács tag szerint fontos, hogy bármilyen mennyiségi enyhítést (quantitative easing) mennyiségi szigorítás (quantitative tightening) kövessen, hogy elkerülhető legyen a bankrendszerbe folyamatosan áramló tartalék injekciójából eredő infláció. Lorie Logan dallas-i Fed-vezér megismételte, hogy szerinte helyénvaló lenne, ha központi bank lassítaná a mérlegcsökkentés ütemét.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás