Nyári kamatcsökkentésre készül Christine Lagarde

2024.03.08. 10:43 • Erste Reggeli

A tegnapi kamatdöntő ülés alkalmával az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta az alapkamatot. A döntést követő sajtótájékoztatón az EKB elnökasszonya, Christine Lagarde kifejtette, hogy elsősorban a béradatokra fókuszálnak, az e körüli bizonytalanság enyhülésére várnak, mielőtt megkezdhetnék a kamatcsökkentést. Egyúttal kifejtette, hogy júniusra már sokkal több adatot fognak ismerni, mint most, ezzel viszonylag egyértelműen jelezve, hogy a piaci várakozásokkal összhangban júniusban megkezdődhet a kamatcsökkentési ciklus.

Később még az EKB állandó héjája, Joachim Nagel is arról nyilatkozott, hogy a javuló helyzet lehetővé teheti, hogy az augusztusi jegybanki nyári szünetet megelőzően csökkentsen az EKB.

Ami a gazdasági előrejelzést illeti, az EKB az idei évi GDP előrejelzését a korábbi 0,8%-ról 0,6%-ra vágta vissza, ezzel alkalmazkodva a 0,5%-os piaci konszenzushoz, míg a jövő évit változatlanul 1,5%-on tartotta. Az idei évi inflációs előrejelzést 2,7%-ról 2,3%-ra csökkentették, a jövő évit pedig 2,1%-ről 2,0%-ra vágták vissza, vagyis jövőre teljesülhet a jegybanki inflációs cél.

A döntést és a sajtótájékoztatót követően emelkedtek a kamatcsökkentési várakozások. A piac magabiztosabban árazza a júniusi kamatcsökkentést, és ismét teljesen beárazta a négy 25 bázispont kamatcsökkentést az idei évre.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás