A sikeres bértárgyalások segíthetik a Bank of Japan-t

2024.03.13. 09:12 • Erste Reggeli

A Toyota és a Nippon Steels is teljesítette a szakszervezet fizetés- és bónuszemelésre vonatkozó követeléseit – előbbi immár sorozatban negyedik évben – ami újabb jele annak, hogy a japán gazdaságban egy fenntartható ár-bér ciklus alakulhat ki. A szakszervezet nem hozta nyilvánosságra a béremelés és a bónuszok pontos adatait, de a Toyota humánerőforrás-vezérigazgatója szerint ezek az eddigi legmagasabbak.

A hetekben hasonlóan sikeres béremelésekről számolhattak be a Honda és a Mazda háza tájáról is, előbbinél átlagosan 5,8 százalékos, utóbbinál átlagosan 6,8 százalékos béremelésről állapodtak meg. Japán legnagyobb szakszervezete, a Rengo még ezen a héten bejelenti a bérmegállapodások első összesítését. A kollektív tárgyalócsoport átlagosan 5,85 százalékos béremelést követel, ami 1993 óta a legnagyobb béremelés lenne.

A béremelések mértéke befolyással lehet a Bank of Japan kamatdöntésére, ugyanis a jegybankárok már régóta hangoztatták, remélik, hogy a sikeres bérnövekedés beindítja a lakossági fogyasztást, ami növelő hatással lesz az árakra, így a jegybank szigoríthat a monetáris kondíciókon. A piac a jövő heti vagy legkésőbb a jövő havi ülésen várja, hogy a jegybank 10 bázisponttal kereken 0 százalékra emelje iránymutató kamatrátáját.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás