Széles bázisú emelkedés

2024.03.14. 13:21 • Erste Kommentár

Habár az elmúlt időszak mozgásai alapján felmerült a kérdés, hogy talán vége van annak a rallinak, amelyet november eleje óta láthatunk, de számos tényező azt sugallja, hogy nem. Még annak ellenére sem, hogy a vezető IT szektorban komoly eséseket is láthattunk az elmúlt napokban, s már arról cikkeznek, hogy a kisbefektetők elhagyták az Nvidia-t, s inkább Apple és más egyéb részvényeket vásárolnak.

Számos részvényt megnézve az látszik, hogy eléggé széles bázisú az emelkedés. Sőt, ha az új maximumok és minimumok számnak alakulását nézzük a New York-i börzén, akkor azt láthatjuk, hogy annak ellenére, hogy február elején negatívnak tűnő változások voltak — azaz az új mélypontok száma növekedett, miközben az új csúcsok száma csökkent — azóta helyreállt a rend. Sőt, egészen alacsony mélypont szám mellett az elmúlt egy hónapban az új csúcsok száma emelkedő trendet mutatott. Mindeközben az S&P500 index pedig tovább emelkedett, majdnem 6 százalékkal.

Az S&P500 index és a minimumok-maximumok száma az NYSE-n

Forrás: Bloomberg, Erste

Vagyis továbbra is emelkedő piac van, amivel érdemes még utazni, de mint egy hónapja is írtuk, azért a jég alapvetően egyre vékonyabbnak látszik alattunk. Értem ez alatt az egyre inkább emelkedő 12 hónapos eredmény alapján számított értékeltséget, ami az S&P500 esetében az előremutató P/E értékeltséget 20,5 pontra mutatja, miközben az elmúlt 14 évben ez nem járt 22,9 fölött, s 2021 végén az esés előtt is 21,5 és 22 között mozgott. Szóval még lehet szufla a piacban, ami egylőre olcsóbbnak tűnik, mint 2021 végén volt. Egyelőre még a fenti grafikon is nyugtatólag hathat ránk. Ha viszont végig nézem a jónak gondolt részvényeket, akkor (egy-két kivételtől eltekintve) azt találom szinte mindegyiknél, hogy ugyan utaznék benne, de nem biztos, hogy most venném meg. Persze ez inkább a hosszabb mozgásra utazó gondolkodásmódból adódik.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás