Meddig kell még várni a globális kamatok csökkenésére?

2024.03.19. 11:36 • Erste Kommentár

Ma kezdi meg kétnapos kamatdöntő ülését az amerikai jegybank. A piaci szereplők az elmúlt hónapok vártnál magasabb inflációs adatai után már biztosak abban, hogy ezúttal fölösleges kamatcsökkentésben reménykedni. Ez persze nem jelenti azt, hogy tét nélküli lenne a jegybank holnapi bejelentése. A kamat szinten tartása senkit nem fog meglepni, viszont helyette a jegybankárok várakozásai kerülnek a figyelem középpontjába, és az, hogy Jerome Powell jegybankelnök vajon mennyire szigorú hangnemet üt meg a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón.

A piac 90% fölötti valószínűséggel árazza, hogy nem csak most márciusban, hanem a következő, májusi alkalommal is elzárkózik a monetáris lazítástól az amerikai jegybank. A vélekedések szerint a júniusi az első ülés, amikor ténylegesen elkezdődhet a kamatcsökkentés, de ez is egyre kevésbé valószínű, a piaci árazások szerint 55% ennek az esélye, miközben a múlt héten még 70% volt.

Így tehát könnyen a nyár második felére tolódhat az első kamatvágás. Ez nagyjából megegyezik azzal, amit az amerikai jegybankárok az elmúlt hetekben kommunikáltak, tehát úgy tűnik, végre összeérnek a piac és a Fed várakozásai, amik között jelentős eltérés volt még pár hónappal ezelőtt.

A kérdés most csak az, hogy a lassuló dezinfláció megváltoztatja-e a jegybank véleményét, mert ha még tovább, tehát mondjuk őszig várnának a lazítással, az valószínűleg érzékenyen érintené a részvénypiacot. Az amerikai tőzsdék az elmúlt hetekben új csúcsokra törtek, de mostanra már túlvettnek tűnnek, és a negatív fejlemények könnyedén elindíthatnak egy – egyébként időszerűnek tűnő – korrekciót, így nem árt az óvatosság.

A héten egyébként nem csak az amerikai jegybank aktivizálja magát, a Bank of Japan hosszú idő – 17 év – után végre kamatot emelt, és ezzel véget ért a negatív kamatok kora. A jen várt erősödése azonban elmaradt, mivel a japán jegybank leszögezte, hogy a 10 bázispontos emelés után senki ne számítson komoly szigorítási sorozatra.

Hiába a globalizált gazdaság, az egyes országok egészen más kihívásokkal küzdenek. Miközben Európában és Amerikában csökkenő pályán az infláció, és közeleg a kamatcsökkentés, Ausztráliában még csak most értek a szigorítás végére, Japánban éppen elkezdték a szigorítást, miután sokáig a túl alacsony volt az infláció. Kínában pedig javában tart a kamatok csökkentése, mivel ott hónapokon keresztül a negatív infláció okozott problémákat.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás