Döntött a Fed, elmaradt a várt szigor

2024.03.21. 09:42 • Erste Reggeli

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatokon a Fed, így továbbra is az 5,25-5,5%-os tartományban marad az irányadó ráta.

A befektetők megkönnyebbültek, amikor kiderült, hogy az előző két hónap vártnál magasabb inflációs adatai ellenére a jegybankárok továbbra is három kamatcsökkentést valószínűsítenek az idei évre.

Jerome Powell a kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy túl sokáig sem szabad várni a monetáris lazítással, mert az túlzottan lelassítaná a gazdaságot és ártana a fogyasztóknak. Az év eleji lelassuló dezinfláció szerinte nem változtat az összképen, azaz az áremelkedés mérséklődése továbbra is folyamatban van.

A Fed mérlegének leépítéséről is szó esett a tegnapi ülésen, és bár döntés nem született ezzel kapcsolatban, a jegybankárok egyetértettek abban, hogy hamarosan lassítani kell a folyamaton.

Az idei éves gazdasági növekedési várakozását 1,4%-ról 2,1%-ra javította a jegybank, a PCE maginflációs előrejelzés szintén emelkedett, 2,4%-ról 2,6%-ra.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás