Nemhogy…

2024.03.21. 11:20 • Erste Kommentár

Nemhogy fekete hattyú, hanem még olaj is jött a tűzre a Fed-től a tegnapi napon. Nagyon meglepett, s valószínűleg nem csak bennünket ez a galamblelkű hozzáállás. Persze hangsúlyozták, hogy további adatokra van szükség, de amin aggódtunk, nevezetesen, hogy a szolgáltatások inflációja beragadt az elmúlt hónapokban, arra Jerome Powell csak legyintett, hogy szezonális hatás. Különben azért ez elégé leegyszerűsítése a dolgoknak, hiszen kb. öt hónapja már, hogy ez a faktor beragadt 3,1 százalék környékén. S persze lehetnek az USA-ban is éves átárazások a szolgáltatószektorban. Ha pedig így van, akkor valószínűleg tényleg már csökkenés van a mélyben, ami a szezonalitás miatt még nem látható. Mindenesetre a jelentős GDP növekedési kilátás és a galamblelkű kommunikáció a kis mértékű PCE infláció kilátás emeléssel meghozta a részvénpiacokra a vásárlási kedvet. Az este hétig csak stagnáló piac komoly emelkedést mutatott fel a nap végéig. Viszont nem tűnt tépésnek a dolog, inkább higgadt, megfontoltnak tűnő emelkedést mutatott, ami a nyugodt erő sajátja. Szóval a tegnapi aggodalmunkat jól letörte a Fed. Ettől függetlenül tartjuk a korábbi véleményünket, hogy ez már inkább csak az utazós piac, ahol a pozíciókat tartva élvezzük a befektetésünk magasabb értékét. Ettől függetlenül akadhat néhány olyan egyedi részvény, amelybe még ebben a piaci fázisban is érdemes lehet beszállni, az egyedi sztorik kapcsán. Ilyen volt pl. néhány hete a Micron, ami pozitívan lepte meg a befektetőket tegnap este.

S akkor más. Kijöttek az új gépkocsi értékesítési adatok az EU-ban. Egyrészt hosszú idő után először egészen meggyőző növekedést tudtak felmutatni a magyar adatok. A 10,4 százalékos hazai növekedés a belesimult a 10,1 százalékos európai átlagba. Azon belül viszont az elektromos gépjármű értékesítések 17,2 százalékkal emelkedtek, ami verte a 9 százalékos uniós átlagot, s lehet, hogy ebben már az állami támogatás is szerepet játszott. Viszont a németeknél, ahol fokozatosan csökken a korábban nagyvonalú támogatás az elektromos gépkocsikra, 15,4 százalékos volt a visszaesés ebben a szegmensben, miközben a teljes értékesítés több mint 5 százalékkal bővült.

Új gépkocsi értékestés Magyarországon

Forrás: ACEA

Új autó értékesítések az EU-ban

Forrás: ACEA, Erste

A fenti grafikon alapján az az érzésünk támad, hogy ugyan javultak az értékesítési számok, de továbbra is messze vagyunk a járvány előtti szintektől, s már valószínűleg nem is térünk oda vissza. Másrészt az elektromos autók értékesítési lendülete alábbhagyott. Kifulladásról azért talán nem beszélnénk, de már nincs az a nagy érdeklődés, mint korábban volt. Ezt az is jól mutatja, hogy az elektromos gépkocsi értékesítés növekedési dinamikája becsúszott a teljes értékesítési számok alá.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás