Nagyot ugrott az infláció Japánban

2024.03.22. 09:18 • Erste Reggeli

November óta a leggyorsabb ütemre, éves szinten 2,8 százalékra gyorsult februárban a fő inflációs mutató Japánban. Januárban még 2,2 százalékot mértek. A friss élelmiszer árakkal szűrt maginfláció szintén 2,8 százalék volt az előző havi 2,0 százalékot követően. A fő inflációs mutató tekintetében a várakozás 2,9 százalék, a maginfláció tekintetében 2,8 százalék volt. Ezzel a maginfláció már sorozatban 23-ik hónapja van a jegybank 2 százalékos célja felett. Az élelmiszer- és energiaiárakkal szűrt mutató 3,5 százalékról 3,2 százalékra lassult.

A felgyorsuló infláció érdekes lehet a BoJ következő lépését illetően, miután a jegybank a héten szüntette meg negatív alapkamat politikáját. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 62 százaléka szerint októberig ismét kamatot fognak emelni – igaz, ennek pontos időzítése kapcsán megoszlanak a vélemények. A szakértők medián várakozása szerint a jegybank alapkamatának felső határa a jelenlegi plusz 10 bázispontról 25 bázispontra emelkedik az év végére.

Ennek valamelyest ellentmond Eisuke Sakakibara, Japán korábbi külügyminisztere, akit csak Mr. Yen-ként szokás emlegetni. Szerinte ugyanis nem lesz több kamatemelés idén, a döntéshozók ki fognak várni és megvizsgálni, hogy a kamatemelés hogyan befolyásolta a gazdaság alakulását.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás