Felrobbant!

2024.03.22. 11:30 • Erste Kommentár

A kerekedés első napján felrobbant a Reddit árfolyama. Közel 50 százalékot emelkedett tegnap a 34 dolláros kibocsátási árhoz képest. Így most 8 milliárd dollárra taksálják a cég értékét, amely tavaly 804 millió dollár árbevételt produkált, s a várakozások szerint idén meglehet az 1,15 milliárd is. Ezzel az árazás azonnal megérkezett a közösségi média cégek értékeltségéhez, amelyek tipikusan az árbevétel 6-9 szeresén forognak. Pedig a cég növekedése nem is olyan hatalmas, idén mintegy 40, jövőre pedig 35 százalék körüli lehet a növekedés, s mindeközben idén fordulhat át veszteségesből nyereségesbe 24 millió dollárral. Ez mintegy 300-as P/E rátát jelet, miközben a versenytársak valahol 20 és 35 közötti szorzószámmal forognak. Igen ám, de 2025-ben már 128 millió dollár az eredményre az előrejelzés, ami már „csak” 62-es P/E rátát jelent. Szóval itt is – micsoda meglepetés – egy durva növekedési sztorit láthatunk.

Mindeközben a vezérigazgató új üzleti lehetőségekről beszél, amelyek nem lettek figyelembe véve az IPO kapcsán. Ilyen például a hatalmas adatbázisuk, ami lehetőséget nyújt a nagy nyelvi modellek tréningezésére. Le is szerződtek a Google-lel meg más kisebb cégekkel ennek a lehetőségnek a kiaknázásra. Ebből az elkövetkező három évben mintegy 200 millió, azaz évente átlagosan 66 millió dollár bevételük keletkezhet. S akkor még ott van a hirdetési platform szerep, ahol szerinte sokan fogják a használt dolgaikat árusítani. Ez lehet akár egy megunt óra, de lehet szolgáltatás is. Ugyanakkor a „user economy” standardizált formáját egyelőre még nem dolgozták ki.

Azért az emelkedésben az is lényeges, hogy a részvények 82 százaléka egyelőre zárolva van. Azokkal csak a júniusban megjelenő negyedéves jelentés után három nappal lehet majd kereskedni.

S ha már zárolás, nyilván a piacon jelenlevő pénzmennyiség, mint keresleti erő is sokat számít. Az pedig annak ellenére is magas, hogy a Fed elnök arról beszélt, hogy a monetáris tanácsban hamarosan elkezdenek a mennyiségi szigorítás visszavételéről beszélgetni. (sic)

A Fed mérlege a GDP arányában

Forrás: Bloomberg, Erste

Az EKB mérlege a GDP arányában

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint látható, a mérlegek a legutóbbi, járvány alatti expanzió óta nagymértékben csökkentek, de azért még mindig magasan állnak a korábbi szintekhez képest. Vagyis továbbra is erős a pénzzel való ellátottság.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás