Ma dönt az MNB

2024.03.26. 10:31 • Erste Kommentár

A februári gyorsítás után az MNB mai kamatdöntő ülésén már lassítást várnak az elemzők a monetáris tanácstól. Nevezetesen 75 bázispontos csökkentést, azaz visszatérést a korábbi tempóhoz. Így 8,25 százalékra csökkenhet az alapkamat a mai napon.

A piac most azt a pályát látja, hogy a következő, áprilisi ülésen vagy 75 vagy 50 bázispont lesz a vágás, majd levezetésnek két 50 bázispontos lépés jön. Ezzel fogunk megérkezni a 6,5 vagy 6,75 százalékos alapkamat szintre, amely remélhetőleg elég lesz ahhoz, hogy valamiféle stabilitást adjon a forintnak és fékezze az árak romlásának ütemét. Ehhez nyilván az kell, hogy az infláció alacsony szinten alakuljon az elkövetkező hónapokban. Különben tavaly decemberig jól alakult az infláció az EMU-hoz képest, az árfolyamparitás nem változott jelentősen az év nagy részében. Aztán idén januártól már nem olyan szép a helyzet. Verjük inflációban az EMU-t. (Pláne januárban.) Ez pedig fölfelé mozdította el az árfolyamparitást. Két hónap alatt ez az érték mintegy 5 forint volt, de ennél nagyobb mértékben gyengült a magyar fizetőeszköz. Azt gondoljuk, hogy ebben szerepet játszott a kamatvágás gyorsítása is.

Mindent egybevetve, ha tartaná az MNB a 100 bázispontos ütemet a mai ülésen, az valószínűleg negatív meglepetés lenne. Legalábbis a forint árfolyamára nézve.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás