Új csúcson a DAX

2024.03.27. 13:41 • Erste Kommentár

Új csúcson van (megint) a DAX! Még mindig azok a részvények viszik az indexet, mint egy hónappal ezelőtt? S hogyan változott az értékeltség? Olcsó vagy drága?

Cirka egy hónappal ezelőtt vizsgáltuk azt, hogy minek köszönhető, hogy miközben a német gazdaság szenved, a DAX továbbra is jól teljesít. Újra átnézve a DAX index alkotóelemeit, továbbra is azt láthatjuk, hogy ugyanaz a kilenc részvény viszi az indexet, mint, amit korábban láthatunk. Legalábbis, ha az új csúcson vagy annak közelében levő részvényeket nézzük. Ugyanakkor az emelkedés ennél szélesebb bázisú. Mintegy 26 olyan részvény van a 40-ből, ami 52 hetes csúcs közelében tartózkodik. Olyan pedig, amelyik idén megverte a 10 százalékot emelkedő indexet, 13 van. Íme:

Az idén a DAX indexet emelkedésben megverő részvények

Forrás: Bloomberg, Erste

Az új csúcson vagy annak közelében levő részvények pedig a következők:

Új csúcson levő részvények

Forrás: Bloomberg, Erste

A korábban elmondottakhoz képest — azaz fegyverkezés, egészséges kamatkörnyezet, globális kitettség, stb. — azt is el lehet mondani, hogy az átárazódás is fontos szerepet játszik az emelkedésben. Hiszen sok esetben a P/E értékeltség növekedett az elmúlt egy hónapban a vezető részvények körében, másrészt a jelentősebben emelkedő részvények között találhatunk még mindig alacsony értékeltségen forgó részvényeket.

Mindenesetre, miközben tovább száguld a DAX index, azért számos olyan részvényt találhatunk a felülteljesítők között, amelyek enyhén szólva sem tűnnek olcsónak. Ugyanakkor a nagyot emelkedők között a többség azért inkább még relatíve alacsony előremutató P/E rátán forog. Viszont a súlyuk az indexben 24 százalék körül van, azaz az emelkedésért felelős részvénysúly mintegy felét adják.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás