Miért olyan olcsó a Richter?

2024.03.28. 12:46 • Erste Kommentár

Sokan jönnek azzal a kérdéssel, hogy „Miért olyan olcsó a Richter?”. Egyáltalán tényleg olcsó? S ha igen, akkor miért?

Ha a szektortársakhoz hasonlítjuk, akkor az idei és az elkövetkező néhány év tekintetében is nagyon alacsony P/E és EV/EBITDA számokon forognak a Richter részvényei, hiszen az idei várható eredményekkel 7,4-es míg például a 2026-ra a piac által (Bloomberg konszenzus) becsült értékkel is éppen csak 5-ös P/E ráta fölött forog. Ezzel gyakorlatilag a részvényt lefokozzák a problémákkal küzdő Teva vagy Bayer szintjére. Ha pedig az EV/EBITDA értékeltségeket nézzük, akkor a helyzet még rosszabb. Ugyanis míg a Richter 4,6-os értékeltségen forog az idénre várható (Bloomberg konszenzus) számok alapján, addig a két említett problémás cég inkább 6-os és 7-es szorzószámokon forog, s az elkövetkező években még rosszabb a helyzet.  Ha pedig az elemzők által inkább használt peereket, a Hikma-t és a Krka-t nézzük, akkor hatalmas alulértékeltséget látunk, hiszen azok 11-12-es előremutató P/E és 7-8 körüli EV/EBITDA rátán forognak. Ez a különbség ráadásul az elkövetkező években még tovább nyílik, s a mutatószámok alapján a 2027-re vonatkozó várakozások szerint fele akkora a Richter értékeltsége, mint a vetélytársaké. Ráadásul mindezt úgy, hogy az elkövetkező évekre az elemzői konszenzus (Bloomberg) véleményem szerint elég visszafogottnak tűnik a Richter esetében.

Az okot pedig abban kell keresni, hogy a Vraylar szabadalmi védettsége 2028 szeptemberében lejár. Az pedig a generikus verziók megjelenését hozza magával, azaz komoly értékesítés visszaesésére lehet számítani. Hogy mi történhet, azt például az Otsuka gyógyszergyártó Abilify (aripiprazol) nevű antipszichotikus készítményének (bipoláris zavarok, szkizofrénia, depresszió) példája mutatja. A gyógyszert 2002-ben vezették be az USA-ban, s az utolsó szabadalommal védett teljes évében 7 Mrd dollár árbevételt ért el. Aztán ez történt:

Abilify és annak szabadalommal védett verzióinak árbevétele havi bontásban (USD)

Forrás: Bloomberg, Erste 

A 2015 áprilisi szabadalmi lejáratot követően igen rövid idő alatt, az első hónapban felére, majd egy év távlatában mintegy ötödére csökkent az értékesítés bevétele. Mivel az Otsuka készült erre az eseményre, ezért (i) 2013-ban elindította egy új szabadalommal védett verzióját az gyógyszernek Abilify Maintena néven, s (ii) új fejlesztésekkel próbálta pótolni a kieső árbevételt. Az előbbi, mint a fenti ábrán is jól látszik, sikeresen stabilizálta az árbevételt a csúcs érték 20-25 százalékán az elkövetkező cirka 10 évre (idén jár le a szabadalom). S éppen ezért tavaly elindított egy újabb verziót Abilify Asimtufii néven, amely az idéntől várható további csökkenést lassíthatja majd. (Különben az aripriprazol hatóanyagú készítmények azóta is újabb csúcsokat döntögetnek, havi 1,5 Mrd dollár körül van a teljes értékesítés.) Új gyógyszerek bevezetésével is sikerült az árbevétel csökkenését részben kompenzálni.

Az Otsuka aripiprazine (Abilify) és teljes győgyszer bevétele (milliárd USD)

Forrás: Bloomberg, Erste  

Szóval a Richter árfolyama és értékeltsége valószínűleg ezért olyan nyomott. A fentebbi példa alapján a Vraylar árbevétel 1 Mrd dollár körül alakulhat 2028 után, s kérdés, hogy akkor ebből mennyi fogja a Richtert illetni majd. Addig viszont sok pénzt fog keresni, amelyet új gyógyszerek akvizíciójára, s új készítmények kifejlesztésére fordíthat, illetve üzletfejlesztésre. Ennek egyik lépéseként értékeljük a Formyconba való bevásárlást, illetve a Helm vállaltokban levő kisebbségi részesedések kivásárlását, s a biogenerikus üzlet felfutásának felgyorsítást (további tartályok üzembe állítása, denosumab idei engedélyeztetése és a tocilizumab harmadik kísérleti fázisa). S persze folyamatban van a Vraylar 2, ami jelentsen bármit is, illetve a csőben vannak új készítmények is. Persze ezekből vagy lesz valami vagy nem, s ráadásul nehéz hasonló nagy dobást piacra hozni, mint a cariprazine.

Szóval egy szó mint száz, az alacsony értékeltség a hosszú távú eredményességben levő bizonytalanságok miatt van. Viszont, ahogy ezek a bizonytalanságok részben vagy egészben remélhetőleg eltűnnek, vagy csökkenek az elkövetkező évek során, úgy a Richter részvények értékeltsége is javulhat, amely túlzóan alacsonynak tűnik még a fentebbiek tükrében is.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás