Itt az osztalékszezon itthon is

2024.04.04. 11:21 • Erste Kommentár

Három nagy hazai cég is közzétette a közgyűlési dokumentumait az elmúlt 24 órában. Azok pedig nem mutatnak változást az osztalékjavaslatok tekintetében.

Mint a fenti táblázatból is látszik, idén is jó osztalékokkal örvendeztetik meg a cégek a részvényeseiket. A négy nagy esetében — a MOL kivételével — növekszik idén az osztalék, míg a MOL esetében cirka 100 forinttal alacsonyabb lesz.

A kisebb papírok közül az ALTEO az, amely komoly meglepetéssel szolgált. Nevezetesen a 200 forint rendes és 200 forint rendkívüli osztalék a tavalyi osztalék „nem fizetést” is jóváteszi. Még az előtt, hogy az új tulajdonosok tavaly közzétették mellbevágó javaslatukat, 141 és 223 forint volt az Erste várakozása a tavalyi és az idei évi osztalékra. A most javasolt és valószínűleg kifizetésre is kerülő 400 forint meg is haladja ezt. Még úgy is, hogy ha a tavalyi osztalékot megkaptuk volna és a magas hozamú állampapírba fektettük volna. Vagyis bőven kárpótolja a részvényeseket a cég a tavaly elmaradt osztalék miatt. A pozitív meglepetés meg is hozta a gyümölcsét, hiszen az árfolyam az ilyenkor szokásos javasolt osztalék mértéke helyett több mint 600 forintot, vagyis több mint 20 százalékot emelkedett.

Különben idén az alapvetően növekvő osztalékok ellenére is csökken az osztalékhozam a BUX indexre vetítve. Míg tavaly 7 százalék körül alakult, de a BUX azóta bekövetkezett jelentős emelkedésének betudhatóan idén 5 százalék környékére csökken. Viszont az is igaz, hogy tavaly ilyenkor a 10 éves állampapír hozam 8 százalék körül mozgott, most pedig inkább 6 és 7 százalék között tartózkodik. Ilyen szemmel nézve a dolgokat továbbra is attraktívnak tekinthetők ezek a hozamok.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás