Nem elégedettek az amerikai jegybankárok

2024.04.05. 09:37 • Erste Reggeli

Nyilatkozatdömping volt tegnap a Fed részéről, amivel a jegybankárok Jerome Powell jegybankelnök szerdai, türelemre intő kijelentéseit követték. Az inflációval kapcsolatban talán Loretta Mester, a clevelandi tagbank vezére nyilatkozott a legoptimistábban, szerinte a jegybank döntéshozói a következő néhány hónapban kellően magabiztosak lehetnek azzal kapcsolatban, hogy az infláció stabilan a Fed 2 százalékos célja felé tart.

Ezzel szemben a minneapolis-i tagbank vezére, Neel Kashkari azt is el tudja képzelni, hogy mégsem lesz szükség rá, hogy még idén kamatot vágjon a Fed, főleg, ha az infláció mérséklődésének folyamata megáll, a gazdasági teljesítmény pedig erős marad. A chicagói elnök, Austan Goolsbee szerint a vártnál magasabb januári és februári inflációs adatok nem változtatták meg az árnövekedés lassulásával kapcsolatos összképet.

A richmondi elnök, Thomas Barkin szerint „okos” dolog lenne a jegybank részéről, ha kivárna, amíg tisztább képet kap az infláció pályájáról. Patrick Harker philadephiai Fed-elnök szerint az infláció továbbra is túl magas, még akkor is, ha a gazdaság rugalmas és a munkaerőpiac erős – "Még nem tartunk ott, ahol lennünk kellene" – fogalmazott.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás