Mi lesz veled Gombóc Artúr?

2024.04.05. 09:50 • Agrár sarok

Ajándék csokinak ne nézd az árát!

A kakaó termelésével kapcsolatos aggodalmak évek óta kísértenek. Az alacsony termés a nagy nyugat-afrikai országokban súlyosbítja a kínálati hiányt, amely már harmadik éve figyelhető meg a piacon. A kakaótermelők alacsony jövedelme a kínálat csökkenéséhez vezethet. Ezen túlmenően a pénzpiaci nyomás fokozódik, mivel a kereskedők határidős ügyleteket adnak el, hogy fedezzék a tényleges készleteket. Az erdőkivágással előállított termékek értékesítésének korlátozását célzó új uniós szabályozás életbe lépése, a 2024 év végén lejáró átmeneti időszakot követően tovább romolhat a helyzet, csökkenhet az EU csokoládégyártóinak kakaó ellátása.

A drasztikus áremelkedések fogyasztókra való hárítása már nem halogatható sokáig. A nagy feldolgozók látva a helyzetet nagy készletekkel dolgoznak, de ezek, a még alacsonyabb áron beszerzett készletek lassan kikopnak.

Az árkilátások szinte egyértelműek

  • A nyugat-afrikai térség a világ fő kakaó termelője. A kakaó háromnegyedét négy afrikai állam termeli. Ezek sorrendben Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun és Nigéria. Kedvezőtlen időjárása és növénybetegségei miatti alacsony a termés, ami miatt csak márciusban 60 százalékkal emelkedtek az árak, év eleje óta pedig több mint a duplájára emelkedtek.
  • El Nino nem teszi kétségessé, hogy a kakaó áremelkedése tartós marad. A mostani mozgásokban a világ második legnagyobb termelőjének számító ghánai finanszírozási problémák hatása érződik. A rossz termés miatt visszaestek bevételeik, ezért az iparági szabályozó, a Cocobod néven ismert Cocoa Board külföldi finanszírozásra támaszkodik a gazdálkodók kifizetésére.
  • A világ legnagyobb termelőjének számító Elefántcsontpart alacsonyabb termelése is a kakaó árának jelentős emelője. Az elefántcsontparti gazdálkodók 1,28 millió tonna kakaót szállítottak a kikötőkbe október 1. és március 24. között, ami 28 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest. A szeptemberben véget érő 2023/24-es szezonban az ország kakaótermelése 8 éves mélypontra, 21,5 százalékkal esik vissza.
  • A rekordmagas kakaóárak kezdik visszafogni a globális keresletet. Észak-Amerikában 3, Európában 2,5, Ázsiában 8,5 százalékkal csökkent tavaly a kakaóőrlés. Pedig a csokoládépiac immár három évtizede töretlenül és lendületesen bővült.
  • A csokoládépiacon az árak emelkednek, a termékek mérete csökken, az összetevők aránya változik. Az ízesítések pazar változatossága mögött ez is fellelhető. A tejcsokik tömegének mintegy ötödét adó kakaóvajat jóval olcsóbb növényi olajokkal, leginkább pálmaolajjal kezdik helyettesíteni. S már sorjáznak azt ezt támogató tudományos cikkek is.

Itthon ebből még kevés érzékelhető. Februárban a csokoládé fogyasztói átlagára 12,2, a kakaóporé 7,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Előrejelzésem szerint azonban, a gyártók készleteinek felárazódásával párhuzamosan az árak emelkedése fokozódni fog. Nem véletlen, hogy nagy érdeklődés övezi a kakaómentes csokoládé-fejlesztéseket. A fermentált, pörkölt növényi magvakkal igen jól utánozható a kakaó íze. Egyenesen azt állítják, hogy a jellegzetes ízt sokkal inkább a fermentációnak és a pörkölésnek, s nem a kakaónak köszönhetjük. Ez a vonal fenntarthatósági szempontból is figyelemre méltó.

Forrás: KSH

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás