Tovább tudott lassulni az infláció márciusban

2024.04.11. 09:19 • Erste Market Sztori

Ma tette közzé a KSH a márciusi fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év harmadik hónapjában a fogyasztói árak 0,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt. Az éves inflációs ráta így enyhén tovább lassult: 3,6 százalékra a februári 3,7 százalékról. Az adat hajszálnyival lett alacsonyabb az általunk várt 3,7 százaléknál, ugyanakkor hasonló mértékben meghaladta a 3,5 százalékos elemzői konszenzust. Tovább lassult a maginfláció is: 4,4 százalékra éves szinten, ami szintén összhangban volt az általunk várttal.

Az éves infláció további lassulását még mindig támogatta a bázishatás. Ami a havi árváltozásokat illeti, az élelmiszerárak gyakorlatilag stagnáltak márciusban februárhoz viszonyítva. Ezzel együtt a szolgáltatások 1,8 százalékos havi árnövekménye figyelemre méltó, ami főként a telekom szolgáltatásoknak tudható be, ahol közel a tavalyi inflációval korrigálták a díjakat. A járműüzemanyagok ára 2,1%-kal nőtt havi alapon. Valamelyest meglepetést a tartós cikkek árainak alakulása okozott, ahol stagnálást regisztrált a hivatal, főként a használt járművek ármérséklődése okán.

Továbbra is úgy látjuk, hogy az inflációnak a célsávba való mostani visszatérése egyelőre átmeneti jelenség. A bázishatás még áprilisban is támogató, de májustól várhatóan ismét emelkednek az éves inflációs ráták. Rövid távon fontos pro-inflációs tényező a visszatekintő árazások folytatódó gyakorlata - főleg a szolgáltatási szektorban - illetve a bérkiáramlás és az annak nyomán várt fogyasztásbővülés. Ez utóbbi tényező a jelek szerint inkább a második félévben lesz meghatározó. Összességében az év egészében zömmel 4-5% között határozott trend nélkül ingadozó éves inflációs számokat várunk. Várakozásunk szerint a jegybanki célsávba tartósan csak 2025-ben térhet vissza az infláció.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás